Нека времето не бъде единственото нещо, което имаш

  • Сподели:
Нека времето не бъде единственото нещо, което имаш

Занимавай се с нещо, дете! Не пропилявай дните си и помни, че всеки час е подарък за теб. Да, звучи изтъркано, но само този, който не е на този свят може да потвърди, че това не е измислица.

Как да ти кажа и как да ти обясня, че не трябва да бездействаш? Мислиш, че имаш време, защото си млад, но внимавай да не се окаже, че времето е единственото нещо, което имаш!

За теб най-хубавият ден може да звучи по следния начин. Ще спиш до обяд, а след това ще прекараш утрото си ядейки вредна храна. Няколко часа ще гледаш разни неща в телефона си, които всеки път са едни и същи. Същото е като да отваряш тоалетната си чиния по няколко пъти на ден и да се надяваш вътре да има нещо по-различно от малко застояла вода.

След като сутринта ти мине и се разсъниш, ще разбереш, че вече денят ти е минал. Е, за мен, когато слънцето се скрие, денят вече е погубен, но за вас младите всичко смислено започва тогава. Ще облечеш новите си дрехи и ще ги носиш с такова самочувствие, че все едно си заработил сам пари за тях. Ех, колко смешно е това!

Но такъв е животът вече. Почти всички са такива и ако искаш да си по-различен, няма да бъдеш одобрен от по-голямата част в обществото. Помни, че всичко е една измама и като пораснеш, ще го разбереш.

Не е зле да се занимаваш с нещо! Може да помагаш на баща си в работата или на майка си в домакинството. Това е едно прекрасно занимание, с което ще им се отблагодариш, че си облечен с тези хубави дрехи.

Нека се върна на мисълта си, защото вече съм възрастен и понякога забравям за какво съм тръгнал да говоря. Знаеш ли кое му е интересното на това да си стар? Може да забравяш за какво си тръгнал да говориш, но си преживял куп други интересни истории, които може да разкажеш.

Продължавам да размишлявам върху "прекрасния" ти ден. След като облечеш новите си дрехи, ще отидеш на бар или дискотека. Може би е по-смислено от това да гледаш нон стоп телефона си. Ще бъде още по-разумно, ако не отваряш демонстративно портфейла си, за да видят всички колко пари имаш. Това, че са в теб не означава, че са твой.

Мило дете, ти не се занимаваш с нещо, което ти носи пари, за да смяташ, че са твой. И аз мога за взема в ръцете си чуждо дете, но това не означава, че е мое. Трябва да проумееш това по-рано, защото ще означава, че си помъдрял.

Има хора, които не го разбират цял живот. Ето заради това годините не са фактор за зрялост и никога няма да бъдат. Едно малко дете може да те очарова с остроумието си, а един уж пораснал човек да те разочарова. Такъв е светът – цветен и това го прави интересен. Искам да споделя с теб толкова много неща. Няма да възразя, ако кажеш, че някъде не съм прав.

Това, че съм стар ангел не означава, че имам перфектно мислене. До къде бяхме стигнали? До портмонето, до парите? Ако не оставиш бакшиш, ще те помислят за загубеняк. Без значение е, че обслужването е било ужасно.

Хората искат да получават много, а да не дават нищо и това ги прави егоисти. Страни от такива, защото те са като кучетата. Ако не направиш каквото искат, ще те ухапят. С тази разлика, че ако угодиш на кучето, ще те запомни с добро за цял живот. Ще се превърне в твой верен другар завинаги.

На егоиста и слънцето да му свалиш, пак няма да е достатъчно. Той няма да забележи, че е тъмно, защото е зает да гледа само себе си.

Остави тази тема настрана и помисли дали не закъсняваш? Спази ли вечерния час или забрави, че имаш майка и баща, които се притесняват? Страхуваш се, че ще приличаш на загубеняк, ако се прибереш по-рано ли? Ще изглеждаш на такъв само в очите на глупавите! Интелигентните хора ще си направят добро мнение за теб. Помни, че един ден и ти ще станеш родител! Прибери се кротко и заспи. Това ще бъде много смислено. Нищо, че лягаш рано сутринта и ставаш късно на обяд. Денят ти се пропилява, но това е моето мнение, което не е нужно да се превръща в твое.

Докато заспиваш, преброй колко смислени неща направи днес. Помогна на някого или изкара пари със собствените си ръце, които да покажеш в собствения си портфейл. Не, не си направил това. Имаш време, стига времето да не е единственото нещо, което имаш! То трябва да е запълнено с куп смислени неща, а не да съществува като празна дупка.

Аз съм вътрешния ти глас! Не се плаши от мен. Сега трудно разбираш какво говоря, но след време ще ти бъде много интересно. И отново повтарям - имаш време, стига времето да не е единственото нещо, което имаш!