Нелсън Мандела - 20 вдъхновяващи цитата

  • Сподели:
Нелсън Мандела - 20 вдъхновяващи цитата
Нелсън Мандела е цяла една епоха в световната политика. „Великанът, който научи света да прощава” до последния си дъх се бори срещу расовата дискриминация и потъпкването на правата на човека. HighViewArt.com подбра 20 вдъхновяващи цитата от най-известния политически затворник в света и първия чернокож президент на Южна Африка:
 
1. "За да бъдеш свободен, не стига просто да се освободиш от веригите, трябва да  уважаваш и утвърждаваш свободите на другите."
 
2. "Образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва, за да се промени светът."
 
3. "Няма по-истинско проявление на духа на едно общество от начина, по който то се отнася с децата си."
 
4. "Лидерът е като овчар. Той застава зад стадото и оставя способните и находчивите да излязат напред и поведат останалите. Така никой не осъзнава, че този, който ги ръководи, стои най-отзад."
 
5. "Никой не се ражда с омраза към друг заради цвета на кожата, религията или миналото. Хората трябва да се научат да мразят, тогава ще научат и да обичат. Любовта завладява човешкото сърце много по-лесно отколкото омразата."
 
6. "Мечтая за демократично и свободно общество, в което всички хора живеят заедно в хармония и с равни възможности." 
 
7. "По-добре е да ръководиш, без да се изтъкваш, да поставиш на предната линия други хора, особено когато празнуваш победа, когато се случват хубави неща.“
 
8. "Смелите хора не се страхуват да прощават в името на мира."
 
9. "Мъдро е да убедиш хората да направят нещо и после да ги накараш да си мислят, че е било тяхна идея."
 
10. "Външният вид има значение и не забравяйте да се усмихвате”.
 
11. "Да негодуваш е все едно да пиеш отрова, надявайки се че това ще убие враговете ти."
 
12. "Аз съм краен оптимист. Не мога да определя дали по рождение съм такъв или съм придобил това качество. Едно от нещата, които те правят оптимист, е да вървиш напред с вдигната към слънцето глава. Попадал съм в мрачни моменти, които са поставяли на изпитание вярата ми в човечеството, но не искам и не бих могъл да се подам на отчаяние. Този път води към поражение и смърт."
 
13. "Не съдете за мен по успеха, който съм постигнал, а по броя на случаите, в които съм падал, ставал и продължавал."
 
14. "Както съм казвал и преди, първо бъдете честни със себе си. Няма как сблъсъкът с обществото да не ви промени. Великите миротворци са честни, почтени и смирени хора."
 
15. "Куражът не е липса на страх, а триумф над него. Смел е не този, който не чувства страх, а който умее да го преодолява."
 
16. "Ако искаш да се помириш с врага си, трябва да работиш с него. Така той става твой партньор."
 
17. "Затворническата килия е идеалното място да се научиш да познаваш себе си, да изследваш често и реалистично процесите на собствените ти разум и чувства."
 
18. "Честност, искреност, откровеност, смирение, щедрост, липса на суета, готовността да служиш на другите – качества, които лесно се достигат във всяка душа – са основата на нашия духовен живот."
 
19. "Редовна медитация, например около 15 минути на ден преди лягане, би могла да бъде много плодотворна в това отношение. Първоначално може да ти се стори много трудно да посочиш негативните черти в твоя живот, но на десетия опит би могъл да получиш богато възнаграждение. Никога не забравяй, че светецът е грешник, който не спира да се старае."
 
20. "Парите няма да създадат успех, но свободата да ги печелиш ще го направи."
 
Ако сме пропуснали вашата любима мисъл от Нелсън Мандела, добавете я в коментарите!
Нелсън Мандела - 20 вдъхновяващи цитата
Мандела, наричан от сънародниците си на галено “Мадиба”, е първият чернокож президент на РЮА и носител на Нобеловата награда за мир за 1993 г. Снимка: todayonline.com
Нелсън Мандела - 20 вдъхновяващи цитата
Оглавил борбата на чернокожите срещу расисткия режим на белите, опитали се по всякакъв начин да институционализират сегрегацията в Южна Африка, Нелсън Мандела прекарва между 1964 и 1990 г. общо 27 години в затвора. Снимка: wall-height.com