Невена Коканова: Тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, винаги успява

  • Сподели:
Невена Коканова: Тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, винаги успява

HighViewArt.com подбра пет любими цитата от Невена Коканова (1938 - 2000) - първа и недостижима дама на българското кино: 

1. "Не е нужно да пътувам надалеч, за да търся моя рай. Целия го имам тук, около себе си. Към този рай не е нужно да пътувам, защото той е в мен самата. Точно по тази причина пътуването е особено трудно - изминавам целия път само в сърцето си."

2. "Любовта има толкова много лица! Можеш да я откриеш навсякъде, ако очите на душата ти са отворени… Не бих казала, че любовта е чувство. Тя е състояние на цялото твое същество. То е трамплин, от който душата ти се извисява, всички клетки на организма достигат върховния си заряд. Тогава си по-работлив, по-талантлив, по-градивен."

3. "Тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, винаги успява!"

4.Разочарованието винаги идва от човека, към когото храня особено доверие. Такава е структурата на моето съзнание. Аз съм доверчива, но не в глупашкия смисъл, а в моралния. Мисля, че след като аз се отнасям доверчиво към ближния си, трябва да има отговорност. Когато има разминаване, го преживявам тежко. Боледувам. И като го изболедувам, този човек вече го няма за мен. Изчезва. Това е нещо като смърт."

5. "Онова, което е моят свят, моята душа, никой няма право да се докосва до него!"