Никое правило не е общоважащо

  • Сподели:
Никое правило не е общоважащо

Казваме, че хората са различни, но въпреки това се опитваме да прилагаме еднакви правила и методи върху всички. Искаме да направим инструкция за това как се живее, как се постига успех, как се обича. Даваме дефиниции на някои философски понятия и ги превръщаме в битови думи, които се използват толкова често, че никой не се съмнява в точността им.

Може би сме виновни ние, които вярваме повече в другите, отколкото в себе си. Не сме достатъчно самоуверени, за да дадем собствено определение за това, към което се стремим. Така предпочитаме да се подчиним на вече утвърденото, отколкото да се противопоставим срещу общото мнение, рискувайки мястото си в обществото, в резултат от което страдаме много повече.

Както във всички други, така и в тези по-абстрактни неписани закони за пълноценно съществуване има изключения и това сме самите ние. Различни са желанията, разбиранията и даденостите ни, различни са компромисите, които сме склонни да направим и значението, което влагаме в тях.

Тогава как бихме могли да поставяме всеки живот, мечта или връзка под ръководството на едни и същи правила?

Имаме право на избор и тази свобода ни дава повече възможности от цялото състояние на света. Въпреки това не уважаваме собствената си интуиция, а възхваляваме сериозните лица на изискано облечените хора с куфарче в ръка.

Може би животът не е стръмен път, нито пътешествие със строго определен край. Може би онова, което възприемаме като обрати и завои е напълно естественият ход на нещата. Може би всичко, което се опитваме да разкрием, опростим и разясним е просто неописуемо и е най-добре да остане такова.

Всеки намира своя начин и съставя собствени правила, а след време ги променя из основи. Точно когато си мислим, че вече знаем всичко и животът ни се е подредил, той ни показва, че едва сега започва. Мислим си, че сме сгрешили и след време осъзнаваме, че всъщност сме направили най-доброто за момента.

Ако наистина научаваме повече от грешките си, защо да се опитваме да бъдем най-добрите, ако провалите ни правят по-силни, защо да следваме примера на перфектните, ако се чувстваме по-щастливи от малкото, защо да се стремим към голямото?

Формулата за успеха, съществуваща или не, може и да е една, но със сигурност ще бъде разгадана и осъществена по уникален за всеки начин. Ето защо най-добрите съвети се крият в самите нас, а стъпките си можем да определим само ние!