Нова година – нов Аз. Но как?

  • Сподели:
Нова година – нов Аз. Но как?

Новата година току-що дойде и голяма част от нас е изпълнена с решимост да започне нов, по-щастлив живот – да отслабне, да спре цигарите, да научи чужд език и какви ли не други цели. Само че, там, отзад, в прашния килер на съзнанието, който не обичаме да отваряме, седи разочарованието: миналата година пробвах и не стана, та сега ли?

Опитите за промяна често се провалят по две причини: те са хаотични и очакваме моментални резултати. Ако може от днес за утре. Днес да посадим семенцето, утре да имаме дърво. Днес да потичаме в парка, утре да пробягаме маратон. Днес да посетим фитнеса, утре да сме най-яките на плажа. Знаете ли кога има най-много жени във фитнес залата? На 13 февруари, за да са във форма за Деня на влюбените.

Да, звучи смешно, но го правим. Започваме да действаме прекалено късно, когато вече ни е нужен резултат, без да отделим достатъчно време за постигането му. Чакаме ситуацията в офиса да стане съвсем непоносима, преди да почнем да търсим нова работа или – любимото на всички свободни професии – втурваме се да работим през глава в нощта преди крайния срок по проекта.

Нищо чудно, че прекрасните ни намерения не проработват и набутваме още едно разочарование в прашния килер на ума.

Какво да направим тогава, за да постигнем промяна?

Отговорът е прост – да изградим система, която неизбежно ще ни отведе до успеха. Пътечка от редовни, малки стъпки към целта.

Разбира се, отначало се изискват усилия да я изградим и задвижим, но от един момент тя започва сама да ни движи напред. Сама привлича хора, ситуации, материални неща. Количеството усилия в един момент води до качествена промяна и ни издига на ново ниво.

За съжаление, идеята за системни усилия, които се превръщат в навици не звучи примамливо като реклама по телевизията. Много хора предпочитат да вярват в късмета – раз, изтривам полето, два – печеля джакпота и три - животът се нарежда прекрасно! Но дори и да успее случайно да привлече хубави неща, човекът едва ли ще успее да ги задържи, ако не е изградил съответни навици.

Може да има отлична фигура, но ако не я поддържа, докога ще я има? Може да се запознае с невероятна жена, но ако не знае как да общува с нея, колко ще продължи връзката им? Може да получи пари, но ако няма навици да ги управлява, питайте тотомилионерите - до няколко години ще ги изгуби.

Има няколко стъпки, които помагат да изградим своята система за промяна:

1. Да отделим достатъчно дълъг период от време за постигането й. Да се огледаме и ослушаме колко време е било нужно на други хора да постигнат нашата цел и да си дадем необходимото време. Да проговорим английски за седмица или да имаме изваяно тяло за месец – хубаво би било, но нека сме реалисти.

2. Да определим по какво ще усетим, че сме постигнали целта си – кое ще е нашия надпис "Финал", след който можем да отворим шампанското и да празнуваме? Например това може да бъде изкарания сертификат за ниво В2, или постигането на определени размери на тялото, или пушенето само на електронна цигара определен брой седмици. Важното е предварително да сме наясно какво бележи края на пътя ни и ни дава повод да сме горди и удовлетворени от себе си.

3. Да си осигурим максимална външна подкрепа за етапа, през който създаваме и задвижваме системата си. Ако бутаме колата да запали, ще помолим някой шофьор да ни помогне, нали? И той обикновено откликва, защото знае какво е.

Същото е нужно и при промяната – например може да тръгнем на фитнес с приятел, който ходи от години и който би ни ръчкал, дори когато ни мързи; да се включим в онлайн група на отслабващи или учещи език; да си намерим ментор; дори да си намерим конкурент, от когото ни е срам да изостанем – всичко, което би ни дало стимул редовно да действаме в избраната посока.

4. Да проследяваме и оценяваме прогреса си. Може да направим своя стена на славата, където да събираме снимки, дипломи или награди. Или да записваме в тетрадка постиженията си. Важното е да имаме усещането, че се движим напред, за да понасяме по-леко моментите, в които даваме назад и които неизбежно се случват.

5. Да отбележим стигането до финала с приятели и близки, които оценяват постижението ни. Споделените хубави емоции ще ни заредят с нови сили за постигането на следващите ни, още по-високи цели!

Ако въпреки всичко промяната ни убягва, вероятно е нужна работа с професионалист – психолог или психотерапевт, с когото да открием и отстраним скритите вярвания, които ни спъват по пътя към целта. А после смело да продължим напред. Защото всички заслужаваме да сме щастливи и успешни.