Няколко начина да се справим с тревожността

  • Сподели:
Няколко начина да се справим с тревожността

Тревожността при по-голям процент от случаите се отключва от някакъв страх – страх от промяна, страх от неспособността, да се справим с даден проблем, страх от природни бедствия и катаклизми,  страх от това да не останем сами и т. н. Случва се да отключим тези страхове и в последствие чувство на тревожност, дори и без да има видима причина – запомнете, че страхът и паниката са единствено в нашата глава. В много случаи, когато изпитваме тази тревожност, ние се паникьосваме до такава степен, че не успяваме да намерим точното решение за този проблем. Ще ви разкрием няколко начина, с които по-лесно ще можете да излезете от подобни неприятни атаки, които пряко се отразяват на способността ви да мислите спокойно и адекватно.

Първи метод – Да си поемем дълбоко въздух, след което бавно да го издишаме, като между временно броим до 10. Това упражнение можем да повторим няколко пъти, докато не се почувстваме по-добре.

Втори метод – Да изчистим съзнанието си от страха и да го заместим с някой приятен спомен – момент, в който сме се чувствали истински щастливи. Страхът е само и единствено в нашата глава и ние сме единствените, които можем да го прогоним, затова е от изключително значение какви мисли допускаме да се въртят в главата ни, защото те се отразяват пряко на нашето настроение и чувства.

Трети метод – Разсейте тревожността с упражнения. Тези упражнения може да са свързани с гимнастика, разходка или фитнес. Физическите дейности ни позволяват да прочистим съзнанието си от негативни мисли тъй като цялото ни внимание е насочено в действията, които извършваме.

Четвърти метод – Да си направим успокояващ чай от лайка, мента или маточина. Можем да си направим вана с ароматни масла и да си пуснем успокояваща музика.

Пети метод – Хоби или занимание, което ще пренасочи мислите ни в друга посока. Независимо какво ще изберем, дали ще е хубава книга, рисуване, основно почистване на домът ни или нещо друго, ние ще можем да се отървем от негативните мисли, като насочим вниманието си към някакъв вид упражнения – физически или интелектуални.

Шести метод – Да поговорим с близък приятел и да споделим точно какво ни тревожи. Когато споделяме, ние смъкваме тежестта, която чувстваме. Чрез разговора с приятел, можем да достигнем до основата на нашия страх и да разберем, точно от какво се е породил. Само когато сме наясно от къде точно идва нашата тревожност, ще можем да се справим по-лесно с нея.

Седми метод – Можем да използваме и медитация. Медитацията е подходяща за намаляване на стреса, почивка от всички ежедневни задачи, прочистване на съзнанието и внасяне на по-голямо равновесие в живота ни. За хората, които не са практикували медитация до сега, съществуват лесни и кратки техники за медитиране, които също могат ефективно да прочистят съзнанието им от стреса и да успокоят тялото и духът им.