Обидата е най-силното проявление на егоизма

  • Сподели:
Обидата е най-силното проявление на егоизма

Приемаме, че целият свят и всички хора са срещу нас и не правят нищо друго, освен да мислят как да ни навредят. Сигурни сме, че, когато някой ни наранява, го прави, за да навреди на нас. Истината е, че той просто се опитва да превъзмогне трудностите в собствения си живот.

Обичаме да се обиждаме и то не толкова заради себе си, а за да отвърнем на другия и да го нараним. Но това ни поставя в много по-егоцентрично положение. Взаимоотношенията са между двама души, когато те са закрепени с взаимно разбиране. Затова, преди да обърнем гръб, трябва да се опитаме да разберем подбудите за чуждото действие, защото в противен случай постъпваме себично.

Да се обидиш означава да не виждаш нищо друго освен собствения си свят и да не признаваш съществуването на чуждия. Трябва да погледнем малко по-отвисоко и по-обективно. Най-често негативната емоция е само в нашата глава и представлява лично наша интерпретация на ситуацията, която няма нищо общо с реалността.

Независимо дали става въпрос за напълно непознати или за семейство, приятели, любими, не можем да очакваме другите да са отдадени само на нас. Ако считаме, че постъпките им винаги целят да ни обидят, значи ние самите се опитваме да заемем ролята на жертва във връзката, за да получим повече внимание.

Но тази липса на внимание не се запълва с чуждото такова, а единствено с нашето. Обидените хора често се чувстват недооценени, неразбрани и неуважавани, но всъщност проблемът не е в близките им, а в самите тях!

Когато започнеш сам да отделяш внимание за себе си, да се опитваш да разбереш собствените си мисли и чувства и да се обикнеш, ще превърнеш егоизма си в здравословен и за теб, и за другите. Вече няма да имаш нужда да се сърдиш, защото обидата - това е единствено наша нужда да останем насаме със себе си и да си простим.

Не можем да обвиняваме другите за това, което сами не даваме на себе си, а насаждайки чувство за вина в тях, ние ги нараняваме много повече, отколкото те нас.

Всичко, което ни се случва, е започнало с наш избор. Най-лесното е да се обидим, но ако искаме да сме в добри взаимоотношения със света, трябва да изберем да се обърнем към него с обич и разбиране. А, за да се случи това, нека първо се обърнем по този начин и към самите себе си.