Пет съвременни мита за брака

  • Сподели:
Пет съвременни мита за брака

Бракът безспорно е сериозна стъпка в нашия живот. Преди стотина години, думата ''брак'' е притежавала съвсем различен смисъл – тя е била важна спойка за семейните отношения.

Бракът е бил ключа за създаването на пълноценно семейство, но оттогава до ден днешен, нещата значително са се променили и за жалост, бракът, е придобил по-различен смисъл. 
Съвременният поглед над смисъла на този съюз се свежда до необходимостта от създаване на семейство или сключване на брак, с цел облагодетелстване, съществуват и няколко процента, които са изградени на чиста и истинска любов.

В днешно време бракът е нещо, което можем да изпробваме на принципа проба – грешка. Поради тази причина с всяка изминала година разводите зачестяват, заради абсурдния поглед над тази тайнствена и красива дума брак. 
Бракът е свещен съюз между двама влюбени, който сам по себе си носи много компромиси, ангажименти и не на последно място, прекрасни моменти с любимия човек.

Сега ще разгледаме няколко мита относно брака.

1. Основите на брака са любов, романтика, цветя и рози 
Това е мит, който е време да бъде развенчан. Основите на брака са малко по-различни от това, което се върти в представите ни, той съвсем не е вълшебна приказка, която задължително свършва с щастлив край. Не винаги в брака нещата са розови и красиви, той си има и своята трудна страна, а именно търкането на характерите, докато не се наместят и докато това се случва е нужно да разполагаме с доза търпение и шепа позитивизъм, че всичко рано или късно ще се нареди.

Бракът си има и своите трудни моменти, а любовта и отношението към другия, са нещата, които не трябва да забравяме, ако искаме да преминаваме по-спокойно през тези етапи. Основите на брака са компромис, доверие и отдаденост, а любовта е чувство, което сме изпитвали и преди да сключим брак и след като сме се венчали. То не е основата, а задължителната съставка да бъде успешен един брак.

2. Бракът заздравява сексуалните отношения с партньора
Още един мит, в който вярват голяма група от хора. Ако сексът е куцал преди брака, то няма как едно сериозно обвързване да промени този факт. Ако смятаме, че с брака всичко се променя в една съвършено правилна посока, се лъжем много, защото бракът нищо не променя.

Той е само начин да затвърдим отношенията си с половинката -  пред себе си и група близки хора. Ние сами избираме правилния подход за добри сексуални отношения с любимия и ако имаме незадоволителен любовен живот, то бракът няма как да промени този наш проблем. 

3. Когато сключим брак с любимия човек, ние се обричаме да бъдем заедно до старостта си
Голям процент от двойките, може би са убедени в това, но не съвсем така протича реалния живот. Думата вечно в днешно време нищо не значи за повечето хора. Дори до старостта  - трудно успяват хората да съхранят своите отношения в днешно време.

Голям процент от разводите се дължат на несходство в характерите. Тоава означава, че бракът е успял да промени досегашните отношения на партньорите в една по-трудна посока.

4. Бракът обърква нашите отношения
Голям процент от хората смятат, че бракът след себе си носи пълна разруха на досегашните отношения, които са имали със своята половинка и поради тази причина предпочитат да не узаконяват своята връзка. Те смятат, че бракът след себе си носи бъдещи трудности, скандали и повече грижи, но това също е един съвременен мит, който от своя страна обърква тотално представите ни за този свещен съюз.

Всеки има правото да избере сам за себе си, но истината, е че не брака променя нашите отношения, а самите ние го правим. 
Бракът е общо съжителстване и обвързване, което само по себе си не ограничава нашите отношения, те зависят изцяло от нас самите. Това, дали ще се обичаме, дали ще си вярваме и помагаме в трудните моменти е изцяло наш избор. 

Бракът е просто съюз между двама души, който не разполага с правомощията да съсипва отношенията между хората, напротив, той е измислен с цел да съживи и заздрави основите на връзката, като научи партньорите на компромиси, отдаденост и опрощение, защото всички бъркаме. 

Независимо, дали сме във връзка или брак, пак можем да поемем по погрешна посока, но това не значи автоматично, че бракът е свързан с нашето поведение,  чувства и емоции. На тези неща, ние сме собствените си господари, а не брака.

5. Създаването на дете заздравява брака
Още един мит, в който сляпо вярват много хора. Бракът нито ни пречи, нито ни помага, той е единствено лист хартия, а всичко останало е плод на нашите мисли и действия.

Защото ние сме господари на живота си, на съдбата си и на бъдещето си, а бракът е просто чиста формалност, която няма как да промени дългогодишни отношения или да предотврати бъдещи проблеми.

Още по-малко да вярваме, че създаването на нов живот, ще повлияе положително на връзката ни, защото това вярване е егоистично, неприемливо и твърде лекомислено. Създаването на дете е нещо вълшебно и чисто, истинска благословия, а нашите отношения с партньорът ни са единствено резултат на нашите действия и взети решения.