План за сериозни мечтатели

  • Сподели:
План за сериозни мечтатели

Всеки има една мечта в килера. Някои имаме повече. Уроците по цигулка, за които няма време, пътуването до Маракеш, за което няма пари, фигурата, която нямаме воля да изваяме или поддържаме.

Мечтите не винаги стават цели – чрез отделни задачи, които изпъляваме, за да стигнем до тях. А веднъж, дори станали цели, пак могат да се разгубят из редовните – работа, учене, семейство, които понякога се превръщат в оправдание да не продължим започнатото.

За да бъдем хората, които искаме да сме и да живеем един по-смислен и по-инициативен живот, се нуждаем от малко почивка. Почивка, по време на която да заглушим гласа, който напомня да пуснем пералнята или да пратим имейл на новия си клиент. Малко време насаме, когато да се запитаме – Кой съм аз? Какво правя? Накъде отивам? И навярно най-важният – Харесва ли ми накъде съм се запътил?

Много често се мотивираме чрез статии, клипове и филми. Започваме това, което дълго отлагаме. Слагаме първите левчета в буркана, пропускаме щанда със сладкото. Но при първия удобен момент са връщаме на предишните си познати релси с наивното обещание към себе си, че някой ден ще направим всичко както трябва, само да мине тази среща, която ни притеснява, детето да се излекува от шарката или да получим повишение.

За да може все някога да дойде този ден, предлагам едно просто, но функционално решение. Необходими са - малко свободно време, лист и химикал.

Начертайте си тази таблица и я попълвайте наново поне на три месеца. Поставена на видно място, ще ви напомня за всичко, което си заслужава вниманието ви. Можете да махате или слагате ваши редове. Чувствайте се свободни да детайлизирате, където има нужда. И най-важното – не оставяйте хаоса в главата ви да ви спира.

План за сериозни мечтатели