Почитаме паметта на свети Наум Охридски

  • Сподели:
Почитаме паметта на свети Наум Охридски

Православната църква почита днес паметта на свети Наум Охридски. Свети Наум Охридски или Преславски е средновековен български учен, книжовник и светец. Православната църква го тачи и като един от светите Седмочисленици.

Сведенията за живота му преди пристигането в България са оскъдни. Според едно от житията му, е роден в Мизия,"от благородни родители", но като презрял богатството и благородството се присъединил към Кирил и Методий.

Според житието на Кирил и Методий, написано от Климент Охридски, Наум участва в тяхната мисия във Великоморавия, а през 868 година е ръкоположен в Рим.

През 886 година Наум е изгонен от Великоморавия, след като прекарва известно време в затвора, заради своята съпротива срещу влиянието на германския клир. Той пристига в България, заедно с Климент Охридски, Сава, Ангеларий и може би Горазд.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 година. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 година, Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му.

Ден преди Бъдни вечер за имения си ден трябва да почерпят Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум.

Източник: Уикипедия