Положителната промяна в три стъпки

  • Сподели:
Положителната промяна в три стъпки

Преди три години изпуших последната си цигара. Всеки ден чувах от околните: "Браво! За това се изисква голяма воля". Всъщност това беше първият път, в който направих опит да ги откажа, защато наистина исках. И беше успешен.

Предишните ми опити, основани на моментните ми приумици и контролирани от волята ми, се проваляха в рамките на няколко месеца. Не вярвам, че нещата се постигат с воля. За мен тя е насилие. Постигат се с желание. С много силно желание.

Ето три последователни стъпки, водещи до исканата промяна:

1. Мотивация

Мотивацията е нашата движеща сила. Тя ни кара да пристъпим към действие. Да правим повече и повече. Затова трябва да си определим цел. Да си представим един наистина добър резултат, който ще е нашата лична победа. Това ще засили желанието ни. Нещо повече - ще го засилва многократно по пътя към успеха ни.

Това нещо може да е всичко - да преобразим заобленото си тяло чрез упражнения, да получим чудесна нова работа чрез усвоявснето на нов език или умения, да се почувстваме по-здрави и енергични чрез смяна на хранителния режим, да срещнем любовта на живота си или просто друга някаква любов... Всичко, стига да го искаме истински.

2. Приемане на информация

След като разберем какво точно желаем и си го представим като голяма, важна и значима цел, идва ред на запознаването с ползите от нея. Колкото повече знаем, толкова повече ще се засили желанието ни за успех. Усведомеността поражда порив за действие.

Ако искаме да променим режима си на хранене, вместо да се фокусираме върху невероятния вкус на тортичките, вафличките и шоколадчетата, по-добре е да насочим вниманието си към ползите за тялото ни, ако си ги позволяваме по-рядко.

Ако сме решили да срещнем новата си любов е важно да си зададем въпроса какви качества бихме искали да притежава. Да си отговорим на това дали самите ние сме готови да дадем това, което очакваме да получим. И да насочим вниманието си към себе си, към собствените си нужди и желания.

3. Действие със страст

Действието е това нещо, което променя обстоятелствата. Нито мотивацията, нито подготовката могат да свършат тази работа. Действието променя света, променя нас и нашия живот. А осъзнатото действие го променя към по-добро. Сега е моментът, в който трябва да приложим наученото. Да го прилагаме ежедневно. С желание и страст.

Сега е моментът, в който да започнем да спортуваме. Да се запишем на танци, на плуване, на лека атлетика. Или просто да правим упражнения вкъщи или във фитнеса. Да направим нещо, което би ни било приятно и да се погрижим за тялото си. То има нужда от това. На него не му харесва да седи по 8-10 часа на ден. Нашето тяло ни прави цялостни и завършени. То е част от нас, а не просто средство за съществуване.

Сега е времето да се отдадем на себе си. Да задоволяваме желанията си. Да си угаждаме. Да се питаме от какво имаме нужда и да си го даваме. Ако сме тъжни, отчаяни и молещи за любов - или няма да я получим, или ще получим същия отчаян и хленчещ човек като нас. А ние нямаме нужда от това, нали?

Имаме нужда от нещо повече. Ето защо и ние самите трябва да дадем повече. Неусетно ще започне да ни хсресва да се грижим за себе си ежедневно. Това ще повиши самочувствието ни и в един момент ще срещнем някой специален, а не просто който и да е.

Ако още не сме готови да направим крачка напред, то ще е по-добре да изчакаме. И този момент ще дойде. Ако вече сме пристъпили, трябва да вървим по пътя си, но без забрани и ограничения. Всеки от нас най-добре знае от какво има нужда. Трябва просто да се вслушаме в себе си.

Снимка: schoolhours.com.au