Прегърни интроверта днес и какви са ползите от това да си интроверт?

  • Сподели:
Прегърни интроверта днес и какви са ползите от това да си интроверт?

Наскоро чух наш политик да набеждава журналист, че „страда от интровертност на духа”. Казано толкова гръмко и може би с цел да придаде важност на говорещия, единственото, което тази фраза постигна, бе да му придаде ...невежество.

Това изказване, а и последвалите публикации, които четох на тази тема ме накара да се замисля дали всъщност разбираме какво е да си интроверт.
Понятията "ектроверт" и "интроверт" се използват от много години като опорна точка при определяне на темперамента на човека. Популяризирани от швейцарския психолог Карл Юнг, тези основни черти на характера са станали база на множество модели за определяне характера на личността (напр. Типологията на Майерс-Бригс).

Какво всъщност означава да си екстроверт или интроверт?

Има множество дефиниции на двете понятия, но най-общо казано, ектровертите черпят енергията си от околната (външната) среда, докато интровертите - от вътрешната среда, т.е. собствените си мисли и чувства. Екстровертите обичат шумните компании, и срещите с приятели - накратко при тях важи правилото на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече.

Интровертът от друга страна е дефиниран като персона, която предпочита спокойствието и уединението пред шумните компании. Човек, който се чувства страхотно, когато е сам и срещите с повече от един човек, особено ако не са близки, често приключват с усещането за изчерпана енергия и необходимостта от минимум няколко часа рехабилитация. Това не означава, че те са срамежливи или хомофоби, просто техния източник на енергия е различен и имат нужда от известно време докато се подготвят за следващата си среща с хора.  

Въпреки, че сме свикнали да се говори за тях като за две абсолютно противоположни понятия, може би ще е по-лесно да си ги представяме като една цялост. В интерес на истината много малко хора са изцяло интроверти или ектроверти и по-скоро едната черта на характера доминира над другата. Повечето хора са всъщност така  наречените амбиверти или такива, които показват характерни черти и от двата вида поведение.

Какви са ползите да бъдеш интроверт?

Оказва се, че това да "страдаш от интровертност на духа" не е толкова лошо, имайки предвид факта, че едни от най-успешните лидери в света се описват като интроверти. Примери за такива са Стив Джобс, Уорън Бъфет, Марк Зукърбърг и Бил Гейтс.

Според списание Форбс, интровертните лидери са толкова успешни поради уменията си:

•    Да обмислят добре думите си: Следвайки принципа, при който обикновено най-тихия човек в стаята е и най-властния, интровертите обичат да изслушват идеите на екипа си и да премислят добре своите предложения преди да ги споделят на глас.
•    Да се фокусират се върху дълбочината на проблемите: Те са прекрасни слушатели. Обичат да анализират в дълбочина различни казуси и мразят празните приказки. Те търсят истинските причини за това, което се случва в организациите, които ръководят и успяват да осъществят истинска връзка и запазят най-добрите си таланти.
•    Да излъчват спокойствие: Независимо от стреса, на който са подложени или колко е напрегната ситуацията, интровертните лидери имат невероятната способност да излъчват спокойствие, говорейки с умерен тон. Това спокойствие неизменно се предава и на екипите, които управляват.
•    Предпочитат писането пред говоренето: Интровертните лидери обикновено предпочитат писалката пред приказките, което им помага по-ясно да формулират идеите и исканията си. Някои от тях поддържат свои лични блогове, с които вдъхновяват и дават пример на собствените си служители.
•    Обожават самотата: Интровертните лидери "зареждат батериите си", когато са сами. Умението да намират себе си в самотата, им помага да развинтят своята фантазия и да сътворят нови и понякога доста щури идеи.
Ако все още не знаете към коя група спадате и искате да разберете кои известни личности имат подобен на вашия характер, можете да си направите този  безплатен и изключително точен онлайн тест, базиран на типологията на Юнг и Майерс-Бригс.

Как най-правилно да общуваме с интровертите?

Всеки от нас е имал отношения с интроверт. Можем да ги открием в лицето на наш колега от офиса, наш приятел, шеф или самите ние. Интровертите не са толкова открити в изразяването на емоциите и чувствата си или поне не толкова, колкото ектроверта, който обикновено е душата на компанията и си казва всичко. Като един бивш екстроверт ми беше изключително забавно, когато открих последващата илюстрация. Тя показва ясно как можем да разберем света на един интроверт и какво да направим, за да влезем под кожата му ...за малко.

Накратко основните правила, които трябва да спазваме при комуникацитята с интроверти са следните:

•    Уважавай личното пространство на интроверта ("сферата на хамстера")!
•    Енергията на интроверта е ограничена.
•    Не изисквай изразходването на енергия върху теб, когато не е необходимо.
•    Не приемай мълчанието като обида!
•    И на интровертите понякога им става самотно.

След всичките разнородни пояснения на интровертността смятам, че тази илюстрация показва най-ясно как успешно да комуникираме с този толкова харизматичен и мистериозен вид.

Надявам се, че след тази илюстрация ще погледнете с малко повече разбиране мълчаливия колега или приятеля, който ви разказва със супер ентусиазъм колко добре си е изкарал петък вечер в компанията на ....любимата си книга.

Снимки: Deviantart.com

Прегърни интроверта днес и какви са ползите от това да си интроверт?