Радослав Гизгинджиев: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Радослав Гизгинджиев:  Книгите, които ме промениха

Кинорежисьор, сценарист, писател - така най-кратко може да представим Радослав Гизгинджиев, който е автор на бестселъра "Рай", "Вратите" (втора част от трилогията "Рай"), "Пеперудите" (трета част от трилогията "Рай"), като и на "Страници от Рая. Дневниците".

Книгите, оказали най-силно влияние върху Радослав Гизгинджиев:

1. "История славянобългарска" от Паисий Хилендарски

Радослав: "Смятам, че всеки един българин трябва да има тази книга в дома си, защото настоящето ни можеше да бъде невъзможно без раждането на този текст. Книга, която е пробудила родовата памет на стотици и дала началото на спасяващото Възраждане за България."

2. "Изкуството на сънуването" от Карлос Кастанеда

Радослав: "Тази книга се превърна в моя страст. Страх ме е да я препрочета днес, защото имам чувството, че ще искам да спя, за да се събудя в съня си, откривайки пореден паралелен свят. И този свят ще бъде много по-интересен от живота."

3. "Гняв" от Стивън Кинг

Радослав: "Стивън Кинг разказва за чудовищата в нас по изключително талантлив начин – харесвам почти всичко, което е направил досега. "Гняв" е книга, която никога не се забравя.

4. "Нещо се случи" от Джоузеф Хелър

Радослав: "Книга, която от дете ме наблюдаваше от библиотеката вкъщи. Жълтата й корица, странният шрифт, с който бе изписано заглавието й, дебелината й… Не съм и подозирал, че зад това постно лице може да се крият толкова интимни социопатски прозрения."

5. "История на сношенията на човека с Дявола" от Михаил Александрович Орлов

Радослав: "Тъмната половина на живота буди най-голям интерес при всички хора, които сериозно се занимават с изкуство. В тази книга човек може да открие съществените белези на злото – първообразът на бесовете и демоните, както и съществените разлики между тях. Това не е книга за развлечение, а за набавяне на определена информация."

6. "Престъпление и наказание" от Фьодор Достоевски

Радослав: "Подводните течения, които ни водят до импулсите от подземните етажи. Интелект и страсти, които породиха в мен невъобразими кошмари. Убих двете сестри, заедно с Разколников – изпитах всичко, което изпитваше той. После до сълзи се смях, отхвърлящ поредната брутална сцена, която описа с Катерина Ивановна – с нея виждаш как един писател забива перото си в лицето на свой персонаж и по невиждан садистичен начин го обезобразява, унищожава и заличава от страниците си."

7. "Сърца за изтръгване" от Борис Виан

Радослав: "Абсурд, който не се забравя. Забавлявах се, учудвах се, не знаех с всяка страница какво ще ми се случи – класика, която още не мога да си обясня."

8. "Ана Каренина" от Лев Толстой

Радослав: "Образите в тази книга са по-живи от хората, които познавам наяве. Много пъти слагах книгата на гърдите си и въздъхвах, опиянен от титаничния талант на Толстой. Ако има енциклопедия на страстта, вината, саморазрушението и любовта – то това е "Ана Каренина". Обичам тази книга, истински."

9. "Преодоляване на страха" от Снежана Иванова

Радослав: "Заклинателни редове на най-ерудирания и мистичен жив поет в България, който имам удоволствието да познавам. В тази книга ясно личи, че думите са живи същества, които могат да въздействат толкова видимо, на косъм от материята."

10. "Страници от Рая. Дневниците" от Радослав Гизгинджиев

Радослав: "Книгата, която видимо промени живота ми. Усещах напрежение във въздуха точно преди да се разпространи в книжарниците на България. Една част от интимните ми тъмни мисли станаха публични, а част от бездните ми бяха пренесени в реалността. Първото издание бе изтеглено от книжарниците на цялата страна, после се появи статия, в която ме обявиха за мъртвец – заради тази книга. Преживяванията покрай нея винаги са били огненочервени. Реших, че никога повече няма да я преиздавам – но това се промени тази високосна година, в която пуснахме новото издание, което може да се намери навсякъде – книгата се оказа по-силна от мен и аз се гордея с нея, макар че е "най-непослушното ми дете".