Раздялата с любим човек – причини и живот след нея

  • Сподели:
Раздялата с любим човек – причини и живот след нея

Всяка връзка, освен своите прекрасни мигове, които носи със себе си, носи и доза болка. Тя е един доста болезнен процес, особено когато нещата стигнат до раздяла. Най-трудната раздяла е с човек, с когото сме споделяли един дом и с когото сме живели повече от година. Но, като всеки процес, раздялата е период, през който трябва да преминем бързо, ако не искаме тя да остави болезнени следи в нас, за дълъг период от време.

Причини за раздялата

Причините може да са всякакви – изневяра, несходство в характерите, неразбирателство, различен поглед към живота или различни сексуални предпочитания. Причините могат да бъдат свързани и с физически или психически тормоз, но едно е сигурно, щом се е стигнало до този момент, в който трябва да започнем живота си на чисто, значи е имало защо, в това трябва да сме твърдо убедени.

Независимо каква е причината за прекратяването на едни отношения, раздялата носи неприятни усещания особено при хората, които са изпитвали чувства един към друг, подкрепяли са се, споделяли са общ дом, създали са семейство, общи спомени и са се обичали.  Когато любовта се изпари, постепенно започваме да откриваме несъвършенствата в човека до нас и всяко едно негово действие, започва да ни се струва неправилно.

Голям процент от разделите се дължат именно на неразбирателство, породено от различия в мисленето или недостатъчно разбиране на партньора. А когато сме стигнали до етап, в който не успяваме да намерим общ език и постепенно чувствата един към друг са охладнели, идва и моментът, в който решаваме, че ще е по-добре и за двете страни да започнат от начало и на чисто.

Трудно става, когато партньорите започват да делят своето имущество, правата над децата и цялата покъщнина, това определено е най-трудният етап от самата раздяла. Няма лесни раздели, особено ако са свързани с човек, на който сме държали и сме изпитвали силни чувства, и дори и да нямаме какво да поделяме след раздялата, неприятното усещане ни тежи.

Живот след раздялата

Щом сме поставили точката и сме решили, че това наистина е краят на тези отношения, връщане назад няма. Следващият етап, през който трябва да преминем е, да се справим успешно с чувствата, които ще ни връхлетят директно след раздялата, а те могат да бъдат – болка, обида, тъга и чувство за загуба, затова е важно да успеем да преодолеем този неприятен етап и да продължим напред.

Част от лечебния процес определено е да споделим своята болка с близки и приятели, от които можем да получим нужната подкрепа в този тежък за нас момент. Избягвайте да правите сценки и обвинения към бившия си партньор, приемете раздялата като начин, чрез който можете да намерите своето щастие и просто продължете живота си.

Всеки ден има хора, които прекратяват своите връзки и те не са никак малко като бройка, затова разберете, че вие не сте единствения случай, а където е имало любов, връзка и интимност е възможно да се стигне и до раздяла.

Приемете раздялата като ново начало, един нов етап в живота ви, който ще ви покаже друг ъгъл, от който да погледнете света около вас и той може да е доста по-добър от досегашния.

Най -здравословният начин за вас е да приемете нещата, такива каквито са и да отворите, нова страница от книгата наречена Живот. Не носете обидата със себе си, поставете чертата и започнете на чисто – мечтайте, планирайте, излизайте на вън, срещайте се с нови хора.

Никога не се връщайте назад и не задържайте лоши чувства в себе си, не действайте нападателно, ако ви се наложи да се сблъскате с бившият си партньор. Изцяло от вас зависи този труден период, колко време ще продължи и ако успеете по-бързо да преодолеете всички негативни чувства и емоции, които настъпват след раздялата– ще можете да започнете от начало с нови очаквания, преживявания, мечти и дори нова любов.

Не си връщайте лентата назад с приятни спомени свързани с бившият партньор, защото по този начин е напълно възможно да се почувствате още по- зле, да съжалите за своя избор и да започнете да се самообвинявате. Единственото, което е нужно да направите, е спокойно да приемете нещата, да погледнете от положителната страна на ситуацията и да си кажете - всяко зло за добро и щом е станало така, значи съдбата ви е подготвила нещо значително по-добро и специално, но затова е било нужно да освободи място в живота ви за друг човек.

Никога след раздяла не се затваряйте в себе си, както и не посягайте към алкохол и опиати, защото така, освен че скоро няма да успеете да излезете от този етап, но значително ще увеличите своите страдания и агония, като директно замените своите правилни преценки над ситуацията с неприятни мисли.

Не задълбочавайте своята агония

Когато виждате, че нещата не вървят и сте нещастни с човека до вас, имайте смелостта да сложите край на тези отношения, вместо да губите своето време и това на човека до вас. Много хора вярват в промяната или се надяват на някакво чудо, но нещата обикновено не се получават така, както ни се иска и тогава трябва смело да застанем пред себе си и да се запитаме, какво ни носи тази връзка и ако то е тъга и болка, значи е време да прекратим своята агония.

Голям процент от хората проявяват мазохизъм и остават дълги години във връзки, в които не се чувстват щастливи. Тези хора наистина вярват, че човекът до тях ще се промени, но времето, което му дават, е прекалено много, а крайният резултат почти винаги е един и същ.

Освен че този човек не се е променил, но положението им е станало и в пъти по-зле, отколкото е било преди. За жалост го осъзнават на много късен етап, в който са загубили прекалено много време, сили, чувства и в крайна сметка са останали разочаровани.