Романтиката не е нещо, което можеш, а нещо, което си

  • Сподели:
Романтиката не е нещо, което можеш, а нещо, което си

Страшно е да кажеш в днешно време, че си романтичен. Все едно изричаш мръсна дума. Много хора поставят знак за равенство между романтичност и наивност. Още си спомням как разговарях с две жени за взаимоотношения и когато направих немислимото – да призная, че по природа съм романтична, те и двете в един глас побързаха да отговорят: "О, не, аз въобще не съм романтична. Не вярвам в такива сладникави неща."

В друг разговор преди много години един мъж ми беше казал: "Аз мога да съм романтичен. Мога да купя цветя, шампанско, ягоди, да напълня ваната с ароматни соли…". Съобщи го така, както би изредил стъпките за решаване на компютърен проблем: "Първо натискаш бутон А, после B и накрая C." Без емоция.

Но романтиката не е нещо, което можеш, а нещо, което си. Ти я живееш. Дишаш я. Тя те изпълва с живот. Не е умение, което се научава. Тя е състояние на духа, в което търсиш, намираш и изразяваш специалността на живота. Изразяваш го, защото няма как да не го направиш. Това е да бъдеш себе си.

Романтиката няма общо с конкретни места, предмети или думи. Да изживееш романтични моменти с любимия човек е да усетиш, че той истински те вижда, защото иска да опознае душата ти, най-съкровените ти желания, мечти и страхове. И опознавайки те, той изпитва щастливо вълнение. Усеща се обогатен. Както ти се чувстваш обогатена от допира си с него и срещата на душите ви.

Романтично е, когато любимият е изпитал желание да прочете твоя статия и е съпреживял твоите емоции.

Романтично е да обсъждате идеите и разбиранията си.

Романтично е да измисляте неща, които искате да осъществите заедно и да ги превръщате в реалност.

Романтично е и след това да си дадете пространство, за да смените фокуса, през който се гледате и да се видите отново. Да забележите отново любимата усмивка, да изпитате вълнение, че точно вие сте я предизвикали.

Романтично е да получиш подарък, който ти казва: "Той истински те познава и разбира."

Романтично е да се извиниш, когато си сгрешил. Да говориш за емоции, които са трудни за изразяване. Да признаеш уязвимостта си. Еротично е бавното разголване на телата. Романтично е бавното разголване на душите.

Романтично е заедно да се стимулирате да израствате и да се развивате. Да се подкрепяте в търсенето на своя собствен път. Да разбирате, че щастието ви поотделно означава щастие и в двойката.

Романтично е да правите диви, по детски спонтанни неща. Такива, които ви карат да "излезете" от ежедневното, да се почувствате обновени и свободни.

Романтиката не е отживелица. Не е сладникава. Не е Свети Валентин. Не се намира в клишетата. Тя е пълната противоположност на клишетата. Романтиката е въображение в действие. Светоусещане и начин на живот. Нагласа, която човек носи у себе си постоянно, дори и когато не е във връзка.

Автор: Мария Димитрова / Myvelikoturnovo.com