С вкус на есен

  • Сподели:
С вкус на есен

Събота си облече вълнената жилетка и тръгна с голямата си плетена кошница да събира щастливи случвания. А те, щастливите случвания, се събират лесно в красив ден като този. Особено ако си ги пожелаеш.

Тя се огледа наоколо и напълни очите си с багри - цяла палитра от жълто-оранжеви и червено-кафяви нюанси, пъплещи бавно по стъбълцата, ръбчетата и листата, за да избухнат в бухлати шарени облаци от цветове.

Заслуша се в подскачащото хрупкане в клоните, откъдето надничаше нахалната муцунка на катеричка, отмъкнала пак нечия бисквитка, прибра в джоба си няколко цветни трептения от клоните на брезата, една-две чуруликащи ноти, две-три шумолящи стъпки от гумени ботуши, няколко звънливи тупвания на капки в тревата.

Звън от чаена лъжичка, хихикането на бучката захар в кафето, едно-две тананикания от разлюляна паяжина, няколко проскърцвания от пода, няколко влюбени въздишки от десния пантоф и едно-две пърхания на мигли от левия, няколко влюбени думички...

Даа, много е доволна! С всички тези красиви неща, които натъпка в джобовете си, вече е готова... нека щастливите случвания започнат сега!

Из "Малки приказки за всеки ден”, Македонка Шутова"