Съпротивите като спътник на новото

  • Сподели:
Съпротивите като спътник на новото

По пътя на своето личностно развитие и израстване човек проявява, осъзнавана или не, явна или добре прикрита съпротива. Съпротивата е признак, че нещо ново идва в живота му и тя е спътник на всичко значимо, което се прокрадва в него.

За някои хора съпротивата носи ползи. Това са невротици, хора с емоционални проблеми, които са свикнали да получават нужното им внимание и съчувствие, никога не поемат контрол и отговорност за живота си, не поемат решения за промяна и излизане от релсите на комфорта и удобството си.

За други хора е липса на добра мотивация. Хем искат промяна, хем не виждат смисъл в нея, не вярват, че нещо може да се промени в живота им. Това са предубедените хора или просто са имали предишен горчив опит.

Има категория хора, които са или прекалено разглезени, или са прекалено черногледи. И това се отразява на комуникацията им с други като прекъсване на контакт, нежелание да се свързват за по-дълго и на по-дълбоко ниво с другите.

Хора, които чувстват, че не им е защитен Аз-ът, също се съпротивляват в комуникацията си. Отглеждали са дълго време това, което е вътре в тях, с любов, грижа и внимание. Докато дойде моментът, в който се осмелят да допуснат някой там, в душичката им, отворят си сърцето и се случи така, че някой стъпква нещо, някое красиво цвете, поливано с много любов и те остават дълго време след това наранени, завинаги затворили сърцето си...

Ървин Уайн квалифицира и съпротиви, които се дължат на Свръх Аз-а. Те се свързват с чувството на вина и задълженост от получена подкрепа или помощ, затова и не търсят такава; смятат че не заслужават.

Усещаш ли нарушаване на комуникацията си?

Това се изразява чрез прекалено бърборене, което е несъдържателно. Чрез безсмислени въпроси и коментари. Чрез стесняване на темите за говорене и избягване на конкретни неща, които носят тревожност. Чрез мълчание или отклоняване от тема, въпрос...

Ако си заобиколен от такива хора, едно добро отношение срещу защитно поведение е подчертаване на хубавото в човека.

Човек спира да се съпротивлява, когато го хвалят, нали!

Ето няколко добри практики да се чувстваш добре и в кондиция:

• Антистрес Терапия

• Хипноза

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".

Ще се зареждаме с женска енергия на Тренинг "Женска енергия".