Съвети от моето 30-годишно Аз към моето 20-годишно Аз

  • Сподели:
Съвети от моето 30-годишно Аз към моето 20-годишно Аз

Когато сме в разгара на 20-те си години, имаме толкова много време и толкова малко идея какво да го правим. А когато прекрачим прага на 30-те, идеите са се увеличили многократно, а времето се е свило и не ни достига. Затова какво може да посъветваме себе си, за да се възползваме максимално днес, тук и сега.

1. Пътувай. Имаш толкова малко отговорности и толкова много време, така че пътувай. Когато навършиш 30 години, ще имаш различни интереси, ще пътуваш по друг начин, ще харчиш повече, ще искаш да се храниш в по-скъпи ресторанти и да спиш на по-добри места. Така че работи за една година и спести достатъчно пари да обиколиш максимално много места.

Как би могъл да знаеш какво искаш да правиш, ако не знаеш какво предлага навън животът?

Не пътувай до най-известните места.

Опознавай различни дестинации.

Пътувай, за да изследваш.

Пътувай, за да се учиш.

Пътувай до места, които ще те предизвикат кой си мислиш, че искаш да бъдеш.

2. Създавай. Прекарвай по-малко време и енергия да работиш над идеите на другите или да се срещаш постоянно с тях. Използвай времето си да откриеш каква е твоята визия за живота (върни се на точка 1) и накъде искаш да поемеш в собствения си живот.

Срещите са мястото, където идеите умират.

Ако си попаднал на работна позиция в корпоративна компания и това не ти харесва, напусни. Просто напусни. Ако не си имал корпоративна работа, тогава виж точка 5.

3. Чети. Чети всеки ден. Чети всичко, което можеш. Чети относно живота на хората. Прочитай хората.

4. Спри да гледаш телевизия

5. Кариера. Просто не приемай тази корпоративна работа. Откажи я и се върни до точка 2.

6. Вярвай. Дори да разрушава връзката ти. Дори да разрушава идеите ти. Дори да изгубиш някои от приятелите си. Дори да означава, че накрая може да излезеш малко наранен. 

Вярвай на хората, докато не ти дадат причина да не им вярваш. Но не бъди наивен, някои хора са там навън и те чакат да те прецакат.

7. Хората. Те са най-хубавото нещо и най-лошото нещо, което може да ти се случи. Някои ще ти помогнат да стигнеш по-далеч, по-бързо. Други ще те дърпат надолу до тяхното ниво и ще ти помогнат да губиш. Повечето ще са ок, други ще са средно ниво, а ще има и изключителни.

Само няколко човека ще променят живота ти завинаги. Намери ги. Не се нуждаеш от много хора и приятели около теб. Нуждаеш се от прекрасни хора, които ще бъдат до теб винаги, както и ти до тях.

Просто защото ще има много приятели средно ниво, които ще те оставят да се чувстваш сам точно тогава, когато имаш нужда да си заобиколен от тях и да ти помогнат.

8. Цени времето си. Не го губи за хора, на които не вярваш. Не си губи времето с любовници, които ти изневеряват. Не си губи времето с приятели, които не се отнасят с теб така, както ти към тях. 

Не закъснявай. Цени времето на другите хора. Това означава, че ако закъсняваш, не ти пука изобщо за тях и тяхното време и че си мислиш, че си по-ценен, за да ги караш да те чакат.

Някои хора ще ти кажат, че е ок да закъсняваш. Но не е. Някои хора ще ти кажат, че те са просто такива. Тогва преоцени общуването си с тях.

9. Позволи си да се провалиш. Няколко пъти. Често. В любовта. В секса. В социализирането. В приятелството. На работа. Със семейството ти. С настоящите ти приятели. С бизнес идеите ти за предприемачество. 

Позволи се да се провалиш. Но го направи бързо и си научи урока. Ако не си научил поне едно нещо всеки път, когато си се провалил, тогава това е провал. Ако си научил нещо ново за себе си, тогава си пораснал. Всеки път, когато растеш, проваляш се и учиш отново, ставаш много по-добър в това да знаеш как да успееш в живота.

10. Успех. Няма начин да си преуспял на всяка цена. Още по-малко в 20-те си години. Понякога и завинаги. Приеми този факт и просто се залавяй да реализираш идеите си.

11. Търпение. Бъди търпелив. Нищо, което си заслужава да направиш, не си заслужава да го направиш бързо. Нищо, което е стойностно, не е създадено за една минута. Планирай за десетилетия напред. Мисли в години напред. Работи месеци напред. Но живей сега.

Автор: Ник Хари / Превод: Пламена Стефанова за HighViewArt.com

Снимка: Pinterest.com