Съвременните герои имат батерия

  • Сподели:
Съвременните герои имат батерия

Гледахте ли клипа с нападнатия охранител в столичен мол? Охранителят прави опит за проверка на чантата на нападателя, при съмнение за открадната стока, и нападателят агресира, изваждайки нож. Започва саморазправа.

Обсъдени са виновният нападател и слабичкият, но смел охранител. Обсъден е и статистът в синя риза, който явно се явява колега на охранителя, но това не става ясно от клипа. Безспорно неадекватно поведение, а може би и страх. Когато човек се страхува, тялото се вкаменява и мозъкът не взима бързи решения, а синята риза се напоява с пот.

Случката е ужасна, няма две мнения. Недопустима, но вече факт. Мен друго ме тревожи в тази история, а именно човекът зад кадър - Борис Колев, мъжът направил въпросния клип.

Притеснявам се от снимачи. Намирам ги за толкова опасни, колкото са и нападателят, и служителят в синьо. Човек, обаче, гледайки подобен клип, не се запитва веднага за персонажа на Борис, а би трябвало. Обществото се фокусира върху проявата на нападащия, осъжда неговото деяние, окачествява го като зло, но забравя поведението на Борис. Или не забравя, а провъзгласява снимача в герой.

Борис не е герой. Не и по моите разбирания. Героична би била намесата му, възспирането на подобен инцидент, предотвратяването с риск за собствения му живот, но не и направата на клип.

Страшно е, когато наричаме подобен човек герой. Страшно е да кажем на това благозвучното "респект". Не. Това не ми е за респект. Това си е обикновен сеир. От първи ред. Но не безплатно. Цената е 1000 лайка във "Фейсбук".

Разбира се през ум не ми минава да съпоставям двете неща, но снимачът си е снимач. Той обича това. Харесва му. И не го прави, за да бъде твой приятел или душеприказчик. Приятелят не би те снимал, докато те кечат. Приятелят не би те снимал, докато се измъчваш. Приятелят не би те снимал, докато страдаш. Приятелят ще подаде ръка. А ако не може, ще потърси друг начин да ти помогне. И този начин не е клип.

Ако смяташ, че охраната в мол или където и да е другаде е в правото си, тогава застани на негова страна. Покажи подкрепа. Окажи помощ. Едно от нещата, които можеш да направиш, е да разделиш двете страни до изясняване на ситуацията от органите на реда.

Ако това не е твоя работа, не ти пука, страх те е, което е нормално и човешко - опитай да сигнализираш поне в полицията за инцидента.
Със снимането на клип не виждам добрина. Така ти ми даваш пример какво трябва да правя, а именно да стоя безучастна, безмълвна, докато пред очите ми може да се стигне и до нещо повече от изваждането на нож.

Определено не искам подобна "добрина" да се прави и спрямо мен, ако ме насилят, ограбят, малтретират. Бих искала друг вид подкрепа от това клипът да е в социалните мрежи и четири минутен репортаж в новините. Бих искала навременна помощ. Бих искала някой с топки наоколо.

Вярвам, че всеки загрижен гражданин би се обадил на властите. Като първа възможна реакция, ако не можеш да направиш нищо друго, защото понякога страхът ни води. Но кое те води да снимаш?

Не ми се вярва, че без излъчването на този клип и без ставането му обществено достояние, охранителят няма да потърси правата си. Щом тръгва да проверява нечия чанта, значи за него истината е важна и не би оставил нещата да се разминат и след това. Ще продължи да търси, изисква и отстоява тази истина, на работа, на улицата и по съдебен ред.

Така че това, което ни е показал Борис, не е героично. Шокиращо е, стряскащо е, абсолютно абсурдно, но не и героично. Надявам се, че Борис е воден от добри намерения. В неговата глава това е оказване на помощ.

Героизъм е идеал, чиято батерия не е телефонната. Нещо друго е.