Създаване на значими интимни отношения

  • Сподели:
Създаване на значими интимни отношения

Колко по-удовлетворяващи биха могли да бъдат взаимоотношенията ни, ако им обърнем толкова внимание, колкото го правим в изучаването на кариерата или хобитата си, отколкото очаквайки просто да се случат от само себе си? Смислените интимни отношения се разглеждат като един от най-важните аспекти на живота, но в света на невероятни постижения се разглеждат и като един от най-трудните за постигане.


Как можем да направим връзките си по-полезни и по-устойчиви?

Можем да направим това, като превърнем връзката във форма на изкуството, живеейки я според нашия съзнателен избор и дори някои тантрически принципи. В ранните дни на връзката, когато привличането е най-интензивно, имаме усещане за „съвършенство", при което нашите партньори могат да направят малко грешки. Тази „положителна" проекция обикновено се разглежда като „гледане през чифт розови очила". Когато този меден месец отмине и ние започнем да се виждаме като дефектни, се отдръпваме в нараняване и разочарование - това не беше каквото очаквах - и връзката започва да се разпада. Ако обаче можете да видите този процес като естествена еволюция, като част от това да станете по-реални, да изпуснете маската на добротата и да бъдете хора, да сте отворени за моменти на „перфектно несъвършенство" - оттук започва изкуството на взаимоотношенията.
Ако можем да се научим да обичаме реалността повече от маската, съвършенството на партньора ни никога не трябва да свършва. Любовта възниква в интимността да се виждаме и магията, която се крие в нас, по-ясно. 
Още по-дълбокият слой на взаимоотношенията започва, когато решим да видим себе си и партньорите си като търсещи връзка, за да станем цялостни.
И че връзката с другия ни значим човек, включително болката и страданието, които изпитваме с тях, се разглежда като силата, която формира „грубия диамант" на нашата обусловена личност.
Това означава, че правим съзнателен избор да не функционираме чисто от егото си - онази част от нас, която обвинява партньорите си за това, което не е наред, и иска всичко точно така, както си го представя. Но и от сърцето и душата, които са готови да погледнат вътре, помагайки ни да създадем нашата реалност. Това звучи като упорита работа, каквато е, но в крайна сметка е много освобождаваща.

Душа, а не его перспектива.

Тантричната - или съзнателна връзка - независимо дали е с любимия, семейството, приятелите и т.н., смята, че независимо колко важна е външната връзка, основната, която имаме, винаги е със себе си.
Поемайки отговорност по този начин, ние сме оправомощени да променяме нежеланите резултати. Това определено не означава, че трябва да игнорираме негативното поведение на хората около нас, а поемането на отговорност ни предлага по-широк спектър от отговори за него.
А космическата шега е, защото това, което се случва около нас, е отражение на това, което се крие вътре. Ако не признаем какво се случва в настоящата ни връзка като част от нас, ние просто ще го създадем в следващата. Прехвърляли ли сте това във връзките си? Често след като проблемът бъде решен в нас самите, връзката придобива нов разцвет.

Приемане на проблемите и предизвикателствата като подаръци.

По този начин ние разбираме нашите „проблеми" като подаръци, които ни помагат да се видим по-ясно и като предизвикателства, които ни принуждават да израстваме.
„Предизвикателствата" от най-интимните ни партньори обикновено са достатъчно дълбоки, за да ни отведат обратно към ранните преживявания на нашето ранено (или поне непълно) вътрешно дете - където научихме най-силните си обусловени поведения, за да оцелеем, да задоволим нуждите си и да получим одобрение. Ето защо те болят толкова много. Когато реагираме от името на нашето ранено дете, болката е по-голяма и уменията ни да се справим с нея, са оскъдни. Когато и двамата във връзката играят ролята на раненото дете, там цари хаос в отношенията. Въпреки това оттам могат да дойдат и най-големите дарби за изцеление и цялост.