Шест неща, за които си струва човек да живее

  • Сподели:
Шест неща, за които си струва човек да живее

Човек е роден за да изпита както сладостите, така и мъката, която му предлага животът, защото той е низ от променливи събития. Докато днес сме на седмото небе, утре всичко може да се преобърне само за части от секундата и тогава повечето хора се замислят за нещата, които са ги накарали да се чувстват истински щастливи.

Човек е щастлив, когато диша, обича и живее – доста просто звучи, но именно простите неща придават смисъл на живота.

Ще разгледаме няколко от нещата, за които си струва човек да диша, да мечтае и да живее.

1. Да се наслаждаваме на децата
Струва си човек да живее, когато до себе си види погледа на своето дете, своята плът и кръв, своето съвършенство и съкровище, защото детето е безценен дар, който ни кара да даваме повече от това, с което разполагаме. Детето е изпитание за това дали сме способни да обичаме някое друго същество, повече от себе си и още в мига, в който се появи на бял свят, то става една малка частица, откъснато от нас самите.

През годините тази частица расте и носи в нашия живот още по-голям смисъл. Струва си човек да живее, когато до себе си има силна упора, има смисъл и нещо, за което да се бори със зъби и нокти, а именно нашето продължение. 

2. Да изпитаме така блаженото чувство, което крепи целия свят -  наречено ЛЮБОВ
Независимо към кой ще е насочено това вълшебно чувство, дали ще е към майка, баща, роднини ,партньор или някой друг, то определено дава смисъл на нашия живот. Способно е да вкара лъч светлина и в най-тъмната душа, да стопли и най-студеното сърце, да промени из основи живота ни. Любовта е дар, който малцина имат възможността да притежават.

Това чувство ни кара да полетим и да се пренесем в свят, който ни кара да се чувстваме съвършени и цялостни, защото любовта е сила, която е способна да изпълни деня ни с вълшебство. Тя наистина придава съвършен смисъл на живота.

3. Да пътуваме
Пътуването освен, че променя нашия поглед за живота, а успява и да му придаде истински смисъл. Когато пътува човек се чувства свободен и щастлив. Поне веднъж в живота човек, трябва да посети друга страна, да усети различен въздух, да види различни пейзажи и да изпита вкуса на нова храна. 

Животът е едно голямо приключение, а опознаването на нови територии, влияят положително на нашата нагласа за съвършенство. Когато пътуваме ние се зареждаме с нови идеи, емоции и усещания . Струва си човек да живее, за да може да обогати своя мироглед, да създаде спомени и да се възхити на по-различни традиции и култури.

4. Да се развиваме и усъвършенстваме постоянно 
Доста тонизиращо и вдигащо адреналина е, когато човек успява да наблюдава собственото си развитие, това как до вчера е бил на последното стъпало и постепенно, чрез помощта на много упоритост, сила и вяра, е успял да стигне до върха. Когато се развива, човек започва да усеща смисъла и стойността на живота, именно тогава той се чувства истински жив.

5. Да се научим, да градим от прашинката красив замък
Какво значи това ли – това значи да не се отказваме, да не спираме пред провалите, да действаме и постепенно да сбъдваме мечтите си. Красиво е когато пред погледа ни стоят нещата, за които сме мечтали. Успели сме през годините да планираме, да се борим, да градим и в крайна сметка сме постигнали желания резултат.

Струва си човек да живее, когато има силата и смелостта да се бори за своите мечти и независимо от трудностите, с които ще го е сблъскал живота, да не се отказва и да постига своите цели. Животът е един кръговрат, в който днес печелиш, но утре ти ще си този, който е изгубил.

Важното е да не се отказваш и да преследваш докрай своите цели и мечти, докато не успееш от прашинка да издигнеш цял замък. Струват си усилията да видиш крайния резултат на неуморните жертви и борби, с които те е сблъскал животът.

6. Да даваме без да съжаляваме 
Когато даваме, всъщност, ние живеем, защото тогава сме разбрали истинския смисъл на живота, а той не се състои в материалните придобивки, а в духовните ценности, които ни правят  истински хора. Струва си да помогнеш на човек в нужда, да подкрепиш слабия.

Животът предлага много възможности, но все пак в основата му стоят чувствата и ценностите, без които не можем да съществуваме и когато помагаме, ние, освен че се чувстваме удовлетворени от своята постъпка,  започваме да се извисяваме над простото и егоистичното.

Защото човек е жив, когато е щастлив от своите постъпки, а доброто е част от щастието, което не спираме да търсим.