Смартфон – спрете пристрастяването със 7 лесни стъпки

  • Сподели:
Смартфон – спрете пристрастяването със 7 лесни стъпки

Вече разгледахме някои от негативните ефекти, до които води пристрастяването към смартфона ни. Сега ви представяме седем конкретни стъпки, които ще ви помогнат да препрограмирате поведението си:

1. Създайте си график

Настройте аларми, които да ви напомнят, че е време да проверите телефона си и ги спазвайте без да избързвате. Започнете с аларма на всеки 15 минути, след това преминете на всеки половин час, на всеки 45 минути или на всеки час.

Когато алармата ви прозвучи, прекарайте една минута, преминавайки през всякакви известия и след това нулирайте таймера. Бихте могли да кажете на близки приятели или семейство, че няма да отговаряте на техните съобщения толкова бързо, колкото до сега.

2. Изключете възможно най-много push известия

Невероятно прост начин да намалите разсейването е да изключите известията за натискане за колкото се може повече приложения.

Не е нужно да бъдете прекъсвани от всяко "харесване", което получава най-новата ви снимка в Instagram или от съобщението, че любимият ви podcast току-що пусна нов епизод.

3. Махнете разсейващите приложения от началния си екран

Премахнете всички приложения, които ви отнемат време и искате да ограничите от екрана на смартфона ви. Преместете ги на втората ви страница от приложения.

За да отидете стъпка по-напред, можете дори да изтриете някои приложения като Facebook или Twitter изцяло и да прехвърлите използването им към уеб браузъра на вашия смартфон.

Отпред на дисплея си запазете приложенията, които искате да продължите да използвате - като тези за четене или изучаване на нов език.

4. Изхвърлете устройството си от леглото

Не позволявайте телефонът ви да е последното нещо, което виждате преди да заспите и първото нещо, което проверявате сутрин. Използвайте обикновен будилник и зареждайте телефона си извън спалнята.

Така няма да се изкушите да започнете деня си, пометен от лавина съобщения и актуализации.

5. Ако имате умен високоговорител, включете го в употреба

Едно от най-ценните неща на интелигентните високоговорители като Amazon Echo или продуктите на Google за дома е, че те ви помагат да не използвате екран.

6. Опитайте да включите сива тема на телефона си (grayscale)

Един от най-бързите начини да ограничите времето, което прекарвате на вашия смартфон, е да направите екрана му много по-непривлекателен за гледане.

Доказано е, че превключването на телефона в сива тема, за да премахнете "лъскавите награди", които цветните икони ви дават при всяко отключване, променя цялостното отношение на съзнанието ни към технологиите.

Ето и пътя за тази промяна: Settings - Accessibility – Display&Text Size – Colour Filters ON - Grayscale.

7. Бъдете отговорни

Можете да инсталирате приложение, което проследява навиците ви на смартфон, като QualityTime или Moment, така че да можете да зададете конкретна цел при използване на устройството и да видите колко добре се придържате към нея.

Светът навън ни очаква, не бива да го оставяме просто да мине покрай нас…

Източник: CNBC