Смелостта да поискаш - ключово умение за щастие

  • Сподели:
Смелостта да поискаш - ключово умение за щастие

Ще ви издам една важна тайна: Ако не попитате, е по-малко вероятно да чуете "Да".

В социалните отношения са важни външния вид, излъчването, поведението, езика на тялото, характера…, но с каквито и предимства да разполагате, най-важното си остава реалното задаване на конкретни въпроси. Чрез тях информирате ясно другите какво искате и питате за техния отговор.

Какво и от кого искате няма значение. Можете да искате увеличение на заплатата ви или пък да поканите колега/колежка на романтична вечеря, но в основата става въпрос ясно да изразите себе си и своите желания. Това е пътят.

За да чуете "Да", трябва да поискате чрез въпрос. Разбира се винаги съществува възможността да чуете "Не", и тук повечето хора се спъват.

Зад нерешителността да се иска ясно често се крият:

– срам и неудобство

– липса на достатъчна увереност

– страх от отхвърляне

– горчив опит

– незнание…

Конкретната причина, която ви спира в някои ситуации, е само проява на симптома, който се изразява в липсата на пълна готовност да чуем и приемем "Да" или "Не" за отговор. Мнозина са песимистично настроени и очакват да получат отказ, което е жалко и не много правилно.

След като знаеш какво искаш е по-добре да си решителен и да провериш реалността. Чрез смелите въпроси ти напускаш вътрешния си свят на догадките и заживяваш в животрептящата действителност.

Какви са реалните шансове, ако се осмелим да си поискаме?

Това е супер въпрос. Вижте неочаквания отговор:

В едно изследване участниците били помолени да заговорят непознат от противоположния пол на улицата с думите "Здравейте, казвам се (име). Забелязах ви и ви намирам за очарователна/очарователен."

След осъществяване на първия контакт участниците имали втора задача – да отправят предложение по избор от следните три възможни:

– Какво ще кажете да излезем заедно по-късно тази седмица?

– Каня ви на гости у дома тази вечер.

– Искате ли да спим заедно тази вечер?

Резултатите:

Изследователите изключили от изследването непознатите, които съобщили, че имат сериозна връзка. Без сериозните, 68% от мъжете и 43% от жените се съгласили да излязат на първа среща. 40% от мъжете и 21% от жените се съгласили да отидат на гости в дома на канещия ги. 59% от мъжете и 0% от жените приели сексуалното предложение. Резултатите от това изследване силно кореспондират с други подобни.

Какви изводи можем да си направим?

Реалните шансове да чуете "Да" са приблизително 50/50 при случайно запознанство с напълно непознат човек от противоположния пол – стига непознатия да е необвързан. 50/50 звучи доста окуражаващо. Вероятно по-добре отколкото бихме предположили.

Подобни изследвания ни доказват каква сила се съдържа в това да имаме смелостта да си поискаме.

Навикът ясно да искате носи ползи в професионален, социален и интимен план. Повечето хора все още не умеят да четат мисли.

По-печелившо е да заложите на смелостта да искате и благодарение на нея да започнете все по-ясно да заявявате себе си и своите желания.

За да чуете "Да", едно от условията е да поискате да чуете "Да". Ако чуете "Не", горе главата. Всяко "Не" ви доближава до заветното "Да".

Питайте и процъфтявайте. Нека знанието, че шансовете са на ваша страна, ви вдъхва допълнителна увереност!

Желая ви повече поискани и сбъднати желания, които да ви донесат още повече щастие и лично благоденствие!

Финални думи:

Едни от най-щастливите ми моменти съм ги преживял и преживявам благодарение на факта, че съм се осмелил да попитам и да поискам.

Още от Цветан Иванов може да прочетете на Shtastieto.com.