Среща с Юли

  • Сподели:
Среща с Юли

Неделя стана рано за срещата си с Изгрева. Ще му разкаже приказка за Юли. С аромат на море. В прасковено-тюркоазено.

За промъкващо се през прозореца лятно настроение, гъделичкащо пръстите. За герданчетата от шарени топчета, тананикайки си морски мелодийки. За шляпането на цветните джапанки.

За юлския смях, събран под чадърите. За глъчката на кафенетата. За роклите на цветя. За небрежните прически. За шепата розови миди. За хрупкавите вафлени чашки и омазани детски муцунки. За развяващите се надуваеми топки.

За летните пуловери на дупки. За залепналия по краката пясък. За рисуваните копринени шалове. За аромата на слънцезащитен крем. За отрупаните с узрели плодове сергии. За пластмасовите чинийки с пържена цаца. За запотените халби студена бира.

За ледените кубчета с цветчета. За моряшките фланелки. За завързаните на брега лодки. За плясъка на чайките. За събраните от брега камъчета. За пясъчните замъци. За нарисуваните сърца с инициали.

За опашката пред будката за варена царевица. За пръчките със захарен памук. За дългите разходки. За изтърканите куфари. За изпратените картички. За спомени, нанизани на верижка. С вкус на юлски изгрев...

Из "Малки приказки за всеки ден", Македонка Шутова