Стефан Цанев: 10 актуални цитата

  • Сподели:
Стефан Цанев: 10 актуални цитата

Стефан Цанев (роден на 7 август 1936 г.) е драматург, поет и писател, чийто стихове са преведени на всички европейски езици, а пиесите му са играни на безброй сцени по света.

HighViewArt.com подбра 10 актуални цитата от Стефан Цанев:

1. Последният Армагедон, последната световна война на нашата планета няма да е война между народи и религии, между класи и раси. Последната смъртоносна война на планетата Земя ще бъде война на  неграмотните срещу образованите, на безпросветните срещу просветените,  на простаците срещу умните. Както всички досегашни цивилизации, и днешната наша цивилизация ще бъде унищожена от варвари – варварите вече идат, варварите са сред нас."

2. "Българите още страдаме от нашето социалистическо възпитание, че все някой друг мисли за нас, че все някой ще ни ръководи, и чакаме някой месия да ни оправи."

3. "Народът търпя достатъчно, търпя не 45, търпи вече 70 г. да го управляват все едни и същи хора или техните наследници – стига вече!"

4. "Историята на Стамболов би трябвало да се изучава задължително от всички народни представители, от всички министри, от всички, тръгнали към властта - не само за да се учат как да управляват, но и как да се предпазват от собствената си власт."

5. "Нашият народ, като всеки народ, всякога е имал своите умни хора и своите глупаци, своите честни хора и своите подлеци, своите герои и своите предатели. Лошото е, когато тези, дето ги споменавам на второ място, заемат първите места в държавата и масовият човек започне да им подражава, мислейки, че – ето, това е хубавото, това е доброто, към това трябва да се стремим. Както казват учените хора – подменят се ценностите."

6. "Това е най-страшният симптом – че една държава е пред загиване, когато децата й започнат да бягат от нея. Няма по-страшно от това!"

7. "За съжаление, властта отприщва у човека повече лошите, отколкото добрите качества."

8. "Властта възбужда у човека и един друг нагон, чужд на животните: създава и у най-големия глупак убеждението, че е по-умен от всички."

9. "Единствената следа, която оставят днешните политици, е слуз на охлюви."

10. "Човек може да издържи всичко, ако има идеал, кауза, ако има вяра в нещо."