Стефан Вълдобрев: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Стефан Вълдобрев: Книгите, които ме промениха

Стефан Вълдобрев представя "Книга за песните" на тазгодишното издание на "Аполония"Поканихме го да представи книгите, които са го променили.

Ето какво сподели той пред HighViewArt:

Поезия

Най-голямо влияние са ми оказвали книгите с поезия. Те са много повече от десет, трудно бих ги изброил или дори подредил по важност. В ученическите ми години четях и попивах непрестанно, защото аз самият също започвах да пиша.

Атанас Далчев, Константин Павлов, Христо Фотев, Борис Христов, Георги Константинов, Калин Донков, Владимир Висоцки, Боб Дилън, Джон Ленън, Роджър Уотърс... мисля, че съм минал през всеки техен стих.

"Ако импресионистите бяха зъболекари" на Уди Алън

Помня, че тогава излезе и една малка книжка с разкази на Уди Алън - „Ако импресионистите бяха зъболекари“, формираща чувството за хумор на цялата ни компания.

Пиесите и сонетите на Шекспир

Като студент в НАТФИЗ, естествено четях основно драматургични текстове. Пиесите и сонетите на Шекспир, като че ли са имали най-голямо отражение върху мен. В тях намирах необятност от теми и персонажи.

"Одисей" на Джеймс Джойс

Когато най-накрая преведоха и издадоха "Одисей" на Джеймс Джойс, също беше събитие от голямо значение.

Романите на Джон Стайнбек и Пол Остър

Джон Стайнбек и Пол Остър намирам за двама класически и завладяващи разказвачи.

Книгите на Маркес

За известно време бях пленен от света на Маркес. Той впоследствие ми отвори вратите към латиноамериканската литература като цяло. 

Биографии

Години наред четях биографиите на титаните на кинорежисурата - изследвах филмите им, изучавах и тях като хора. Повлияха ми до такава степен, че осъзнах, как за да бъдеш свръх-успешен режисьор трябва да си много лош човек. И спрях да се интересувам от тях.

Новия завет

Но ако ме питате за четиво, което същностно ме е променило, това са книгите от Новия завет. Тяхното въздействие беше светкавично и категорично.