Тед Кочев: 16 пъти пренаписвах сценария на Рамбо

  • Сподели:
Тед Кочев: 16 пъти пренаписвах сценария на Рамбо

Днес своя 90-годишен юбилей посреща канадският режисьор с български корени, a вече и гражданство, Тед Кочев. Наричан от мнозина Бащата на Рамбо, Кочев е човекът, който първоначално искал да „убие“ героя на Силвестър Сталоун, а след това пренаписал сценарият 16 пъти и „животът“ на ветеранът от войната Джон Рамбо продължи още в четири филма, последният от които „Последна Кръв“ бе сниман в България.

Когато със Силвестър Сталоун си стиснахме ръцете за ролята, заедно с него писахме сценария. Нещото, което Силвестър притежава, а много други – не, е усет. Докато снимахме филма имахме идея за какво става въпрос. Но финалът на филма претърпя 16 пренаписвания на сценария. В един от тях неговият бивш командир, полковник Сам Траутман е трябвало да го застреля, а в друг – героят на Слай сам е отнел живота си“, разказва пред CultureMap Houston Кочев и допълва, че в крайна сметка са избрали правилния вариант, с оглед на успеха на спедващите филми от поредицата.

Тед Кочев е роден като Величко Тодор Кочев в Торонто, Канада на 7 април 1931 г. Потомък е на български емигранти: баща му е от Пловдив, а майка му е от Въмбел, Южна Македония, но след Илинденското въстание семейството ѝ бяга в България и тя израства във Варна. Те се запознават в Канада по време на демонстрация през Голямата депресия и по-късно сключват брак, но се развеждат, докато Тед е дете. Тед Кочев започва да режисира за канадската телевизия на 24-годишна възраст. По-късно се премества във Великобритания, където работи за телевизия Ей Би Си, режисира театрални пиеси и филми за големия екран. Неговият филм Two Gentelmen Sharing е първият британски филм, избран за международния кинофестивал във Венеция. Следващият му филм Wake in Fright (познат и като Outback), заснет в Австралия, и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми и става първият австралийски филм на кинофестивала в Кан. За него Кочев казва и че е най-любимият му от всички. През 1972 г. Тед Кочев се завръща в Канада, за да заснеме „Обучанието на Дуди Кравиц“, с който филм печели наградата „Златна мечка“ на Берлинския филмов фестивал и е номиниран за „Оскар“ за най-добър сценарий. Тед Кочев прави множество филми за телевизията и киното както в Канада, така и в САЩ.

Известен е с „почетни“ появи като третостепенни персонажи в повечето свои филми.