Тенеси Уилямс: Ентусиазмът е най-важното нещо в живота

  • Сподели:
Тенеси Уилямс: Ентусиазмът е най-важното нещо в живота

„Котка върху горещ ламаринен покрив“„Трамвай Желание“, „Стъклената менажерия“ – едва ли има човек, който да не е гледал поне една сценична или филмова адаптация по тези пиеси на легендарния Тенеси Уилямс. Днес се честват 110 години от рождението на един от най-значимите американски драматурзи, оставил отпечатък у няколко поколения и верен на максимата – „Ентусиазмът е най-важното нещо в живота“.

Тенеси Уилямс има английски, уелски и хугенотски произход. Роден е в Кълъмбъс, Мисисипи, като второ дете на Едуина Дейкин и Корнелиъс Кофин Уилямс. Баща му е пътуващ търговец на обувки, алкохолик, който отсъства често от къщи. Майката е била прототип на южняшка красавица (млада жена от гордите прослойки на стария запад). Поведението ѝ било снобарско, невротично и истерично. Ранното му детство е преминало в дом на енорийски свещеник в Кларкдейл. Имал е по-голяма сестра, Роуз, с която е бил най-близък, и по-малък брат, Дакин (Dakin). Единствените приятели на Уилямс като дете са били сестра му и чернокожата им бавачка, Ози. Алийн Хейл казва, че със сестра му са били буквално неразделни. Също така Хейл смята, че израстването в среда като тази, е причина за изразяването на съпричастност на драматурга към женските персонажи, които създава.

Работата му достига до световните сцени в началото на 50-те, когато са екранизирани „Стъклената менажерия“ и „Трамвай желание“. По-късно и други от пиесите му виждат екран: „Котка върху горещ ламаринен покрив“, „Татуираната роза“, Orpheus Descending, „Нощта на игуаната“ и Summer and Smoke.

На 25 февруари 1983 г. Уилямс е намерен мъртъв в стаята си в хотел Елисей в Ню Йорк на 71-годишна възраст. Медицинските изследвания сочат, че се е задушил с капачка от шише с капки за очи, което е използвал. По-късно се разбира, че е използвал наркотици и алкохол и това може да е допринесло за смъртта му, поради потискане на рефлексите му. Обикновено когато си слагал капки, държал капачката между зъбите си. В стаята му са намерени наркотици, включително и барбитурати.

 

Специално по случай 110-годишнината от рождението на писателя, High View Art подбра някои от най-великите му мисли и реплики:

 

„Когато си заобиколен от толкова много самотно живеещи хора, би било изключително егоистично да бъдеш сам”

"Преднамерената жестокост е непростима и е единственото нещо, в което никога не съм се провинявал."

„Единственото нещо, по-лошо от лъжеца, е лъжец, който е и лицемер”

„Фалшът е системата, в която живеем. Алкохолът е единият изход, а смъртта – другият”

"Не чакай с нетърпение деня, в който ще спреш да страдаш, защото когато дойде, ще знаеш, че си мъртъв."