Тери Пратчет - 20 любими цитата

  • Сподели:
Тери Пратчет - 20 любими цитата

Тери Пратчет безспорно е едно от най-известните имена в съвременната световна литература. Британският писател е най-популярен и обичан със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска, които до момента са издадени в над 60 милиона копия и преведени на над 40 езика.

High View Art  подбра 20 емблематични цитата от най-продаваният автор във Великобритания през 90-те години на миналия век:

1. Нека по-добре да кажем, че ако пълният и абсолютен хаос е светкавицата, той е просто този, който ще застане насред бурята горе на хълма, облечен в мокра медна броня, и ще се развика, че всички богове са копелета. — Ринсуинд за Двуцветко/"Цветът на магията"

2. Не, това което не харесваше у героите, беше самоубийствената им мрачна унилост, когато бяха трезви, и пагубната им лудост, когато бяха пияни. — Ринсуинд за героите/"Цветът на магията".

3. Слънцето изгряваше бавно, сякаш се чудеше дали си заслужава труда. — "Фантастична светлина"

4. Функционирането на Вселената, казваха те, зависи от равновесието на четири сили, а именно: обаяние, убеждение, несигурност и инат. — "Фантастична светлина"

5. Нещата, които се опитват да приличат на други неща, често пъти приличат на нещата повече от самите неща. — Баба Вихронрав/"Посестрими в занаята".
6. Ключът към разбирането на всички религии е, че представата на боговете за добро забавление е „Не се сърди, човече" с криви зарчета. — "Посестрими в занаята"

7. — АМИ ДА. НЕ БИВА ДА СИ ПРАХОСВАМЕ ВРЕМЕТО! — Смърт донагласи седлото, после тикна златния си животомер под гърбавия нос на Албърт. — ВИЖ! ИМАМ ВРЕМЕ! НАЙ-ПОСЛЕ ИМАМ ВРЕМЕ!
Албърт се отдръпна уплашен.
— И щом вече го имате, какво ще го правите?
Смърт яхна коня.
— ЩЕ ГО ПРОПИЛЕЯ./"Жътварят"

8. Костенурката е животно, притежаващо скорост, достатъчна му, за да хване марулята. — "Малки богове"

9. Гравитацията е навик, от който е трудно да се откажеш. — "Малки богове"

10. Някъде в тропическата джунгла на подсъзнанието му изникна пеперудата на съмнението и се опита да размаха крилца, без изобщо да подозира какво твърди теорията на хаоса за подобни явления... — "Малки богове"

11. Времето е наркотик, в големи дози убива. — "Малки богове"

12. Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака. — "Малки богове"

13. Боговете не обичат хората да не вършат нищо. Ако не са заети непрекъснато, хората биха могли и да се замислят. Част от мозъка съществува, за да не позволи това. И постига резултати. Кара хората да скучаят насред чудеса. — "Малки богове"

14. Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език. — "Малки богове"

15. Казват, че обратното на шума е тишината. Това не е вярно. Тишината е само отсъствие на шум.

16. Слънчевата светлина мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака.

17. Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

18. Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта - не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде.

19. Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани - 1000 точки, хора - 0 точки.

20. Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва.

Тери Пратчет

Тери Пратчет е роден на 28 април 1948 г. в селото Форти Грийн, графство Бъкингамшър, Великобритания. Неговият първи разказ „The Hades Business“ е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 г. в професионално издание. Неговият първи роман „Килимените хора“ (The Carpet People) е публикуван през 1971 г. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ (Discworld) — „Цветът на магията“ („The Colour of Magic“) излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година. През 1998 г. е отличен от английската кралица заради постижения в литературата. На 11 декември 2007 г. той публично обяви, че страда от ранен стадий на болестта на Алцхаймер. 

Ако сме пропуснали вашата любима мисъл от Тери Пратчет, добавете я в коментарите!