Tоп 5 хранителни добавки при отслабване (и не само)

  • Сподели:
Tоп 5 хранителни добавки при отслабване (и не само)

Отслабването е сложен процес, протичащ в цялото тяло и това не трябва да се подценява. Здравословното, дълготрайно отслабване, става с помощта не на бързи, временни и рисковани диети или безкрайно кардио, а с комбинация от пълноценен хранителен режим, с подходящ калориен дефицит, както и редовна физическа активност - за предпочитане, силови тренировки, в комбинация с кардио. Това са основите, от които трябва да тръгнем.

Но веднъж след като сме определили нужния си калориен дефицит (можете да го направите с помощта на калориен калкулатор), изградили сме подходящ хранителен режим, който ни осигурява достатъчно от всички хранителни вещества - белтъчини, въглехидрати, мазнини - и сме започнали с редовните тренировки, можем да потърсим и допълнителна помощ в постигането на целта.

Тук идва мястото на хранителните добавки. Те съвсем не са задължителни за успеха. Можете да постигнете много и без тях. Но има случаи, когато нещата се случват по-трудно или пък по-бавно, а в тези случаи хранителните добавки придобиват смисъл.

Освен това тези, които ще разгледаме след малко, имат и редица полезни свойства, които ще помогнат не само в отслабването, но и в поддържането на здраво, жизнено и красиво тяло, докато то преминава през тази немалка промяна.

Ето кои са те:

1. Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин е може би най-известната и често използвана хранителна добавка. Една от първите, за която научава човек, когато започне да се занимава с фитнес или друг спорт.

Това до голяма степен се дължи на факта, че протеинът (белтъчините) като съединение е основната градивна единица в тялото - участва в изграждането на мускулите, сухожилията, кожата, косата, различните органи и дори хормони, ензими и жизненоважни химикали в тялото. Протеинът е навсякъде.

А с помощта на суроватъчен протеин можем да си набавим част от нужните белтъчини за деня бързо и лесно, под формата на хранителна добавка. Той е чудесен не само при отслабване, но и при всяка друга цел, изискваща поддържане на определен хранителен режим.

Тъй като протеиновата храна обикновено е най-скъпата и значително натоварва бюджета, освен всичките си други предимства, протеинът на прах е и лесно достъпен и сравнително евтин вариант за набавяне на част от белтъчините за деня.

2. Витамини и минерали

Витамините са органични съединения, без които правилното и нормално функциониране на организма е невъзможно. Те са незаменима част от почти всички биохимични процеси в организма.

Нямат калорийна стойност, но регулират обмяната на веществата (метаболизма) и помагат на тялото да преобразува макронутриентите в енергия. Витамините (с много малко изключения) не могат да се синтезират самостоятелно от организма, което налага външния им прием чрез храната, в която се съдържат в малки количества.

За съжаление, в модерното меню, богато на силно преработена, изкуствена и нездравословна храна, набавянето на достатъчно витамини понякога е трудна задача. Особено когато и самата храна е ограничена като количество. Дори при контролиран хранителен режим, за да се приемат в оптимални дози, често се налага да ги пием под формата на хранителна добавка.

Ако се насочите към витамини за суплементация, препоръчвам ви да изберете течна или поне разтворима форма. Това ще осигури по-бързото им и пълноценно усвояване.

3. BCAA – верижно-разклонени аминокиселини

BCAA са сред най-популярните добавки на пазара, като ползите от приема им не са една или две.

Те са незаменими аминокиселини. Незаменимите аминокиселини не могат да бъдат произведени от човешкото тяло и затова трябва да си ги набавяме чрез храната. Общо са 9, а BCAA са три от тях:

• Левцин
• Изолевцин
• Валин

Докато другите незаменими аминокиселини в по-голямата си част се използват за изграждане на биологично-активни молекули (хормони и др.), BCAA действително са градивните елементи на телесните тъкани (мускули, органи).

В този ред на мисли - те участват активно в поддръжката на тъканите в тялото и изграждането на нови такива. Това е чудесна новина, защото при всякаква физическа дейност в тялото протичат редица катаболни (разграждащи) процеси и то се нуждае от начин да се възстанови. При отслабване, те помагат да се запази наличната мускулна маса в тялото, за да не бъде изгорена тя, заедно с мазнините.

Освен чрез храната, BCAA се приемат и под формата на хранителна добавка, за по-лесен и бърз прием и заради своите незамени ефекти върху тялото...

Действия на верижно разклонените аминокиселини:

• Стимулират синтеза на мускулен протеин, а от там водят до повишаване на мускулната маса.
• Спомагат за разграждането на амоняка - метаболитен продукт, забавящ обмяната на веществата.
• Могат да се преобразуват в други аминокиселини, като например аланин и глутамин.
• Съхраняват и поддържат вече изградената мускулна маса.
• Създават усещане за бодрост и подобряват концентрацията.
• Намаляват риска от ракови заболявания, цироза на черния дроб и други.

4. Л карнитин

Л карнитин безспорно намира място сред най-популярните фитнес добавки - едва ли са много хората, които не са го ползвали под една или друга форма.

Л карнитин също е аминокиселина. Среща се най-вече в продуктите от животински произход - месо и млечни продукти, но и в някои растителни източници, като авокадо, ядки и семена, бобови култури и пшеница (но в тях е доста малки количества).

Л карнитин играе важна роля в метаболизма на мазнини, транспортирайки дълговерижни мастни киселини през клетъчната мембрана и до митохондриите - енергийните фабрики на клетката. Тъй като мембраната е непропусклива за мастните киселини, необходимо е всяка мастна молекула да се свърже с молекула карнитин.

Ако за момент си представим тялото като една сграда, Л карнитин е асансьорът, който пренася мастните киселини от партера до последния етаж - клетъчните митохондрии, където мазнините се окисляват ("изгарят") за енергия.

Това е чудесна новина за всеки, който работи за изгаряне на излишните мазнини - хем ги гориш, хем в същото време получаваш и повече енергия по време на тренировката.

Като хранителна добавка, Л карнитин се приема по-лесно в оптимално количество за физически активни хора (нещо, което трудно става само чрез храната), а освен това и за по-бързо усвояване.

5. Колаген

Колагенът е най-разпространеният белтък в човешкото тяло (25-35% от общия), като изпълнява едновременно функционална и структурна роля.

Колагенът придава здравина и еластичност на телесните структури, като освен кожата, изгражда костите, ставите, хрущялите, сухожилията, вътрешните органи, кръвоносните съдове и роговицата на окото.

С напредване на възрастта способността на тялото да произвежда колаген значително намалява, което води до поява на бръчки, петна по кожата, намалена костна плътност (остеопороза), болки в ставите и дегенерация на междупрешленните дискове и хрущялната тъкан.

Понеже трудно се приема в оптимални количества с храната, често се препоръчва и приема на колаген под формата на хранителна добавка. Не само при спортуващи, но като цяло при всеки човек, който иска да запази здравината и гъвкавостта на тялото си и различните тъкани в него за по-дълго време.

А конкретно при отслабване - колагенът би бил помощник в предотвратяването на кожни проблеми, като увиснала кожа и стрии, които често съпътстват загубата на тегло, особено ако е сравнително бърза и килограмите са доста. Приемът на колаген ще заздрави кожата, ще я направи по-еластична и издръжлива и вероятността от поява на такива проблеми ще намалее.

Въпреки това, тук отново искам да спомена, че бавното отслабване е за предпочитане, защото така също могат да се избегнат подобни усложнения.