Три истории за доброто

  • Сподели:
Три истории за доброто

Екипът, който се състезава, за да спаси миналото

Архитектът Ойген Вайда израства по време на бурно време в Румъния. След десетилетия на комунистическа диктатура, неравният преход към общество на свободен пазар остави гражданите в икономическо отчаяние. Когато е на 16 в средата на 90-те, той става свидетел на паркове от автомобили, пълни с антични мебели, керамика и традиционни носии, напускащи страната, за да се продават на Запад. Възмутени от това ограбване на наследството на страната, той и брат му започнали да събират и изкупуват всякакви ценни предмети, които могат да открият.

Сега Вайда значително разширява тази мисия, превръщайки я в делото на живота си. През 2016 г. той основава Бърза помощ за паметници, започвайки с камион, натоварен с инструменти, който обикаля Румъния, ремонтирайки занемарени исторически сгради и паметници с помощта на доброволци. Пет години по-късно Вайда има седем камиона, 500 доброволци и е спасил 60 обекти, включително средновековни църкви, древни вятърни мелници и замъци. Различни спонсори, включително образователната благотворителна организация на принц Чарлз, The Prince's Foundation, помагат за финансирането на проекта, но местните общности също даряват храна и жилища на доброволци, а техните правителства (които обикновено притежават структурите) доставят строителни материали.

„Това работи подобно на спешната медицинска интервенция. Има линейка, която идва на място, оценява щетите, стабилизира пациента и след това пациентът е готов за лечение.", коментира Вайда.

Крайният резултат е наследството, спасено от забрава, но и подновен интерес към историята на Румъния. Вайда смята, че в Румъния все още има около 600 паметника, които се нуждаят от помощ, но би искал да види усилията му възпроизведени и в други страни. 

Кучешкото кафене, което обедини квартала

Къде би могло да отиде едно куче на почивка? Кая-Кристина от Хайд Парк, Торонто, е направила безплатен снек-бар за кучета, на предната морава на дома си. Всичко започнало, когато преди няколко години Кристина поставя купи с вода за уморени, жадни кучета на път за вкъщи след игра в парка. С настъпването на пандемията Кристина решава да разшири дейността си и вече предложенията на предния ù двор включват кучешки бисквити, хапки от телешки черен дроб, сушено пилешко месо и дори „библиотека" с пръчки. Сега кръстен StarPups – в комплект със собствен акаунт в Instagram, The Pups of High Park – дворът на Кристина се превръща в популярен център на общността, обичан от хората, живеещи с домашни любимци.

Различни вяри, но една нова надежда за помирение

В сърцето на Берлин, ново място за поклонение ще предефинира идеята за свещено пространство. House of One е нов мултирелигиозен център с цел насърчаване на общността и диалога. В сградата ще се помещават църква, джамия и синагога в три отделни секции, свързани с обща куполна зала в средата. House of One също ще бъде отворен за всички други религии, както и за светското общество.

Религиозни водачи от три общности, както и мюсюлманските основатели на Forum Dialog — се събраха, за да обсъдят споделената си мечта за мирен проект във време, когато религиозно мотивираните атаки се увеличили.