Три стъпки за преодоляване на всеки страх

  • Сподели:
Три стъпки за преодоляване на всеки страх

Има няколко основни страхови представи, които определят поведението ни. Освен базовият страх - от смъртта и основният страх - дали се справям, съществуват и още няколко:

1. Страх от неизвестността

Какво ще ми се случи на сутринта, през деня, другата седмица или месец. Този страх се състои единствено в нашия ум и богато въображение. Пилеем време да се тревожим какво би ни сполетяло. Разиграваме филми от сферата на фантастиката.

И въпреки че този страх е неоснователен, нереален, той има много трайно въздействие върху това как ние действаме и какво е нашето поведение. По-често се появява без причини и повод, ей така, от нищото, и ни кара да правим неща, които са нелепи. Започваме да си вярваме във въображаеми картини толкова много, че в един момент страхът води до точно тази реалност, от която се опасяваме.

2. Страх от загуба

Загуба на пари, на материални придобивки, на работа, на любими хора. Така живеем без радост, без възможност да се наслаждаваме на това, което имаме. Примиряваме се, не оценяваме какво имаме. Така се превръщаме от Господари на живота си в подчинени на живота.

3. Страх от действителността

Кой съм аз? Кои са моите силни страни, какво обичам, какво не обичам, с какво се гордея. Познаваме ли се достатъчно? Обичаме ли се? Умеем ли да се приспособяваме, да се адаптираме?

Имаме ли самочувствие? Живеем ли живота си или спим? Какво ни е отношението към действителността? А към възможностите? Бягаме ли от действителността - така се спасяваме, но за колко дълго?

Как се преодолява всеки страх?

Задайте си следните въпроси:

1. ЗАЩО се страхувам? От КАКВО се страхувам?

Направете подробен списък. Вижте какво ще излезе като отговори.

2. И какво от това?

Какво е възможно най-лошото развитие? Отново напишете. Направете подробен списък, опишете всякакви сценарии, които може да измисли вашият ум и вашето въображение.

3. Предприемане на ДЕЙСТВИЯ.

"Скачане" в страха, поглеждане в очите на страха. ПРИЕМАНЕ на страха. ОБИКВАНЕ на страха като част от нас.

Кажете си - ТОВА съм АЗ! Аз съм просто човек...

Ако на някой му е трудно, може да се включи в Група за личностно усъвършенстване и взаимопомощ.