Умеем ли да поставяме граници във връзката?

  • Сподели:
Умеем ли да поставяме граници във връзката?

Това е един доста актуален въпрос, защото всеки от нас много често очаква от партньора си да знае кога минава границата на нашите възможности, с които даваме всичко от себе си във взаимоотношенията ни.

Ако границата не е поставена навреме, това води до реални и нежелани недоразумения. Когато преминаването на границата вече е факт, ние започваме да се чувстваме натоварени и неразбрани. Очакваме от човека до нас да ни отвръща със същата отдаденост и внимание. Но в повечето случаи това не се получава. И точно тогава започват да се пораждат конфликти и недоразумения, които изтощават и двете страни!

Ако си мислите, че задоволявайки желанията и потребностите на партньора той ще започне да се държи с вас по същия начин, ще се разочаровате! Защо ли? Защото в една връзка никой не е длъжен с нищо на другия!

Вие сами избирате какво да дадете или да не дадете на партньора, а същевременно е нужно да се чувствате добре и комфортно в същата тази връзка.

Запитайте се "Защо давам / правя нещо за другия?" Ако вашият отговорът е: "Аз ще го направя за него, защото се надявам и той да го направи за мен в някой момент" и сте в очакване той да се реваншира и да ви покаже, че цени това което правите за него, най-вероятно ще си останете с чакането...

За да избегнете преминаването на границата, поговорете с партньора си. Разговаряйте как се чувствате и от какво имате нужда в такива моменти. Определете до къде може да се простират исканията от негова страна, колко чести може да са те. И не се притеснявайте да откажете нещо, което ви идва в повече.

Поставяйки определени граници във връзката, човекът до вас ще ви уважава и цени много повече. Давайте от позицията "приятно ми е да го направя за теб"!

Снимка: Jordangrayconsulting.com