Вдъхновяващата история на Даян Фоси

  • Сподели:
Вдъхновяващата история на Даян Фоси

"Силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимата воля" е казал Махатма Ганди. Светът ни е изпълнен със силни личности, които вдъхновяват с волята си. Те не спират да преследват мечтите си, жертвайки всичко, което имат. Във "Вдъхновяващата история на..." ви представяме именно такива хора, за които си струва да се пише...

Тя е вдъхновяваща със силата си. Тя е пример за това колко голяма и безрезервна може да бъде човешката любов. Тя е пожертвала собствения си живот в името на своята кауза. Тя е дала своя голям принос за промяната на света. И затова не бива да потъне в забрава. Тя е Даян Фоси (Dian Fossey).

Даян Фоси е родена на 16 януари 1932 г. в щата Калифорния. Превръща се в един от най-значимите зоолози на ХХ век, чийто труд е посветен главно в изучаването на горилите. Заминава за дъждовните гори на Руанда, Африка, където прекарва цели 18 години в изследване на планинско стадо горили. Заживява в отдалечена къща, заради което придобива прозвището "Нирмачабели", дадено ѝ от местните хора (в превод: Жената, която живее сама в планината).

С много търпение и внимание, Даян успява да спечели доверието на горилите. Прекарва дните си сред стадото им и отблизо наблюдава поведението им, което отразява в своите записки. Те се превръщат в нещо повече от просто обект на изследване за нея. Опитва се по всеки възможен начин и с всички сили да защити горилите, които са постоянен обект на бракониерство.

Хората ги убиват за трофеи или да продан на малките бебета, които поемат пътя към някой зоопарк по света. За това и популацията им била значително намаляла. Целият си труд, преплетен с нейната лична история, тя публикува в книгата си "Горили в мъглата", по която по-късно е заснет и филм.

През годините, прекарани в Африка, Даян си спечелва много приятели в лицата на горилите и местните жители, но и немалко врагове. Със своята сила и упоритост, тя успява да обърка плановете на много търговци на черния пазар. Така се стига до нейната мистериозна смърт. На 26 декември 1985 г. Даян Фоси е намерена убита в колибата си в планината. Случаят остава неизяснен и до ден днешен.

Но нейният живот не е бил пожертван напразно. След труда ѝ и всички усилия, които е положила, бракониерството на горили значително намаляло и популацията на местните видове нараснала. Но може би най-важният завет, който тя е оставила на всички нас е този, че трябва да ценим всяко живо същество на планетата, защото когато даваме любов, ще получим същото в замяна.