Водолей: свободолюбивият интелектуалец

  • Сподели:
Водолей: свободолюбивият интелектуалец

Управител – Уран

Принцип на знака – честолюбие, независимост, оригиналност

Светли страни: дружелюбен и човеколюбив; честен и предан; оригинален и изобретателен; независим и интелектуален.

Тъмни страни: често сменя пристрастията си; порочен и непредсказуем; безчувствен и независим.

Символът на този знак е водоносец, който излива върху човечеството съд с жизнени сили и духовна енергия. Уран придава на знака приятелство. Който е сред приятелите му, може да разчита на изключителната му лоялност. Като фиксиран (постоянен) знак, се отличава с ексцентричен темперамент, решителност и упоритост. Струва му се, че хората не го разбират и по тази причина да се чувства обиден, а после да се държи предизвикателно. Той дори ще отпише тези хора, които не са дорасли до интелектуалното му равнище.

Типичният му девиз е: "Аз знам". Той не е дребнав и не е сноб, но ненавижда евтините имитации и ласкателствата. Неговият принцип е абсолютната справедливост, тъй като той черпи увереност от общуването с другите, но не зависи от специфичното обкръжение. Никога не е самотен, Уран му гарантира запознанства с друг хора и обмен на мисли. Груповият инстинкт винаги го отвежда до хора, ако те сами не дойдат при него.

Той завързва приятелски отношения с хора от двата пола и не ги прекратява дори след като се задоми. Има развит интелект и духовно общува с хората. Обича природата, но повече му харесва да й се любува в комфортна обстановка. Не са му безразлични и материалните блага, но не е алчен. Към спорта се увлича повече като зрител. Има интереси и в духовната област. Жените Водолеи не бива да преувеличават своите трудности, макар да им го прощават. Привидното спокойствие на Водолея обаче си е чиста измама.

Отнася се сериозно към своята работа, но винаги е угрижен и нервен. По-добре е да работи в колектив и за организация, която му е цел или идеал. В работа от такъв род се появява прекрасната му памет, интуиция, знания, свободолюбие и човечност. Неговият интерес и съчувствието му печелят уважението и доверието на околните. Съчувствието му е малко обезличено, а разбирането идва от рационализма. Ако той е заинтересуван от работата, ще бъде неуморим работник.

Водолеят е най-непредсказуемият знак на Зодиака. Повече от всичко той цени независимостта и свободата. Взимайки своите важни решения, той се ориентира не само на трезвата преценка и способността си да предвижда развитието на ситуацията, но и на добре развитата си интуиция. За много представители на зодията животът е експеримент. Водолеите привличат вниманието на околните с нестандартен подход към всяка ситуация и способност за абстрактно мислене.

Гениалните озарения на този знак извършват преврати в науката и техниката. А ако Водолеят реши да се бори за някаква кауза, той проявява настойчивост и изобретателски способности, докато не я доведе до логически завършек. Ако не вижда достойно за себе си приемане в социума, той е склонен да живее в собствените си мечти и фантазии. Има удивителна способност напълно да се потопи в своя вътрешен свят, в случай че обкръжаващата го действителност му се види сива и безжизнена. Тези творчески люде творят по вдъхновение и не обичат строгите ограничения нито в работата, нито в личния си живот.

Водолеят се управлява от две планети – Сатурн и Уран. Сатурн го прави способен на дълга, методична и напрегната работа в едно направление и му дава способност добре да структурира информацията. Уран му дава интерес към всичко ново и необичайно, както и озарение и способност в един момент да предприеме радикални промени в живота си. Благодарение на тези качества Водолеят може да се занимава с успех във всевъзможни области. Неговите таланти се проявяват най-ярко, когато действа в екип от единомишленици. Това са открити в общуването, контактни хора, уважават чуждото мнение. Но при това винаги остават за себе си правото да решават, да бъдат разубедени, е изключително трудно.

Водолеят има много приятели. Ако той оказва помощ, то прави това напълно безкористно. В личния живот това е доста свободен и свободолюбив тип, не търпящ ограниченията. Отношенията му се основават на взаимен интерес. Ако интересът отлети, то и Водолеят може да остави първоначално набелязания път.

Личността на Водолея често е привлекателна за другите, затова повечето Водолеи имат много приятели и познати. Сами по себе си Водолеите може да се разделят на два основни типа:

1. Срамежливи, чувствителни, меки и търпеливи (това им е от Сатурн).

2. Енергични, живи, склонни да парадират, скриващи дълбочината на своя характер под маската на лекомислие (тук вече силно се намесва Уран).

И двата типа имат силна воля, настойчивост, твърди убеждения, во всичко търсят на първо място истината. Ако Водолеят по някакви причини сбърка в изводите си, той има смелост да си го признае и да поправи грешката. Водолеят има широта на възгледите, способен е да разглежда проблема от всички страни, безпристрастен, търпим към чуждите гледни точки. Всичко това поради факта, че може да приема обективната реалност, дори да не са съгласни с нея, са готови да се учат. В дейността си се придържат към принципа "бъдете открити за истината, независимо от нейния източник".

И двата типа са хуманисти, добродушни, изискани, идеалисти – последното им качество добре се съчетава с практичност. Те са настоятелни, активни, без да са напористи, разумни, умерени, сдържано оптимистични. Много умни, ясни и логични в своите умозаключения и действия. Много от Водолеите са творчески хора, психически интуитивни. В ерата на Водолея, която все по-уверено започва да навлиза, човечеството изпитва духовно пробуждане, но заедно с това има опасност да се съсредоточи върху абстракциите, далечни от реалния живот. От друга страна, това може да помогне на тези, които имат склонност към научни изследвания, тъй като се очаква златна ера в развитието на науката на планетата Земя.

Човечеството ще застане на пътя на хуманизма, а предаността на приятелите и общностите ще достигне такива мащаби, че много други могат да пожертват живота си заради благата на човечеството.

Малко се поотвлякохме, затова да се върнем на Водолеите. Та значи – обичат тия хора от време на време да остават сами, за да медитират или да постигат някакви идеи. Понякога са доста религиозни и отказват да следват тълпата. И не обичат другите да им се месят! Имат добър вкус, сред тях има много надарени хора в изкуството – музика, литература, драматургия, особено добри са в драмата.

Независимо от тяхната магнетичност и екстравагантната им натура, трудно им е на Водолеите да се сближат с околните. Те са равни с всички, любезни, но малко далечни и откъснати. Но когато решат, че някой е достоен за любовта или приятелството им, могат да оказват почти хипнотично въздействие и преодолимо привличане към съответния обект. Водолеите са готови да пожертват много за партньорите си и да са верни до края на дните си.

Но! Да не кажете, че не сме ви предупредили – могат да направят завой на 180 градуса, който да ви подейства като студен душ. Дори няма да разберете как и какво е довело до това, нито очаквайте милост или проява на съчувствие. Може и да имате чувства, но в този момент той няма да се съобразява с тях, нито ще изпрати кърпичка да си избършете сълзите. Това – ако по някакви причини той се чувства разочарован. Трудно ще вземе такова решение, но то ще е окончателно и няма да се обърне назад. Не прощава такива работи. И не го лъжете, защото гневът му може да е ужасен.

Сред недостатъците му сме длъжни да изброим фанатичност, безотговорност, своенравие, егоизъм, ексцентричност и склонност към догматизъм. И пак да кажем – Водолеят може да ощастливи околните, но и да ги направи дълбоко нещастни в резултат на своите действия. Откритостта на Водолея може да се изразява дори в това, че той свободно да декларира коварство, нарушаване на обещания, отсъствие на цялостност, грубост. Той дълго и напрегнато може да мълчи, след което да изригне като вулкан и да си каже всичко, което е насъбрал. И така да прекъсне отношения. Ненавистта на Водолея към враговете е разрушителна.

ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ

ПРОБЛЕМ: Искате да останете сами, а околните търсят компанията ви.

РЕШЕНИЕ: Учете се да приемате хората такива, каквито са, без да ги обвинявате за това. Разбира се, ако става дума за близки хора, можете тактично да им обясните, че понякога имате нужда от усамотение.

ПРОБЛЕМ: Винаги ви се струва, че "влакът е заминал", когато става дума за любов.

РЕШЕНИЕ: Опитайте да свалите психическата си защита и включете емоциите, а също поразмишлявайте защо ви е толкова трудно да бъдете редом до този, с когото всъщност искате да бъдете.

ПРОБЛЕМ: Струва ви сте, че сте изпуснали маса възможности за придвижване в службата или сте изтървали някоя добра работа.

РЕШЕНИЕ: Научете се да виждате положителните страни в съвместната работа с другите и обединявайте усилия в екип. Сами нищо няма да постигнете.

ПРОБЛЕМ: Струва ви се, че сте станали по-жестоки от необходимото.

РЕШЕНИЕ: Потискането на емоциите създава хаос в душата ви и в крайна сметка може да се отрази на здравето ви. Показвайте и негативните си чувства, но го правете максимално тактично.

Източник: megavselena.bg