Всичко, което правиш в живота си, оставя следа

  • Сподели:
Всичко, което правиш в живота си, оставя следа

Едно момче гледало баба си как пише писмо. По едно време я попитало:
– Какво пишеш? История за нас ли? За мен ли пишеш?

Бабата спряла да пише и му отговорила:
– Да, всъщност пиша за теб, но по-важен от думите е моливът, който използвам. Надявам се един ден, когато пораснеш, да станеш като този молив.

Момчето погледнало молива заинтригувано, но не видял в него нищо особено.
– Но той е съвсем обикновен!
Зависи как гледаш на нещата – отвърнала бабата. – Моливът има пет важни качества, които ако успееш да отгледаш в себе си, ще се превърнеш в човек, който е в мир със света.

1. Ти си способен на велики неща, но не бива никога да забравяш, че има една ръка, която направлява твоите стъпки. Ние я наричаме Бог и той винаги ни води според волята си.

2. От време на време трябва да спреш да пишеш и да подостриш молива. От това може и да го заболи, но след това става много по-остър. Така и ти трябва да се научиш да понасяш определена болка и тъга, защото те ще те направят по-добър човек.

3. Моливът винаги ни позволява да използваме гума, за да изтрием грешките си. Това означава, че да поправиш нещо, което си сбъркал, не е непременно лошо. То ни помага да продължим по пътя към справедливостта.

4. Това, което има най-голямо значение не е дървената обвивка на молива, а графитът в сърцевината му. Затова винаги търси в себе си и в хората онова, което се намира вътре в тях.

5. Моливът винаги оставя следа. По същия начин, трябва да запомниш, че всичко, което правиш в живота си, оставя следа и никога не бива да го забравяш.

Снимка: aerogrammestudio.com