Взаимоотношенията като огледало

  • Сподели:
Взаимоотношенията като огледало

Взаимоотношенията ни с хората са ярки огледала, отразяващи онова, което трябва да научим. Основната ни връзка всъщност е със самите нас. Отношенията ни с другите хора отразяват мястото, на което се намираме в този процес.

Разглеждайки всички отношения като огледало, можем да научим много за себе си. Връзката ни с колегите, със съседите, с децата, родителите, партньорите, дори срещата с непознат, могат да бъдат такова отражение и да представляват важен урок.

Привличаме и сме привлечени от хора, които отразяват даден аспект на собствената ни личност.

Хората, които ни карат да се чувстваме неудобно, които ни дразнят, които осъждаме и към които изпитваме дори враждебност, отразяват онези части от нас, които отричаме – аспектите, които не признаваме, а именно – тъмната страна на личността ни.

В такива връзки обикновено се стремим към своята цялост и затова ни привличат хората, излъчващи енергии, които са недоразвити в собствената ни личност. На някакво ниво разбираме, че те ни помагат да постигнем по-добро равновесие.

Например жена, която иска да срещне любящ, мил, подкрепящ, грижовен партньор, а това не става. Среща мъже, които не отговарят на тези качества и създава връзки с тях. Тя би трябвало да работи със себе си в посока да обича себе си и да бъде вярна на себе си и едва тогава ще привлече в полето си мъж, за който душата й копнее.

Най-лесно се разбираме с хора, които отразяват онези аспекти от нас, с които се чувстваме добре и които приемаме. Това най-често са хората, към които съзнателно се стремим или с които завързваме близки приятелства.

Един добър начин за справяне е да се потърси помощ от специалист.

Още от автора:

Книга "Как да управляваме емоциите си"

Медитация при трудности във взаимоотношенията