World View: Червеният плаж в Панджин, Китай

  • Сподели:
World View: Червеният плаж в Панджин, Китай

Съществуват природни феномени, които на снимка изглеждат нереални. Почти сме сигурни, че и "на живо" изглеждат също толкова нереални и човек трудно може да повярва какво вижда. Такова забележително място е червеният плаж в Панджин, Китай (Panjin Red Beach), което всяка година е посещавано от хиляди туристи.

Мнозина се чудят защо се нарича червен плаж, при положение, че пясък почти не се вижда. Всъщност по-голямата част от площта на плажа е покрита от червена растителност. Това явление се дължи на нетипичен морски плевел, наречен Суеда. Той започва да расте през месеците април и май, остава зелен през лятото, а през есента се обагря в яркочервен цвят. Според учените този феномен се дължи на алкалната почва, в която растат тези плевели.

На червения плаж може да се срещнат над 230 различни видове птици и близо 400 вида диви животни. Туристите могат да се натъкнат и на едни от най-застрашените видове птици – кранове и черноклюнести чайки, поради което районът е наречен Домът на крановете. Освен красивите пернати може да видите и гигантски костенурки и тюлени.

До природния феномен се достига с влакове или с автобус, но за да се запази красотата на плажа, по-голямата част от  него е затворена за посетители. През есенните месеци туристите могат истински да се насладят на красивата гледка.

World View: Червеният плаж в Панджин, Китай

Червеният бряг се намира на близо 30 км от град Панджин, Китай, в делтата на река Liaohe.

Плажът попада в най-голямата влажна зона в района и най-голямото тръстиково блато в света.

Снимка: xueyan / Pixabay.com