World View: Рио - градът на танца

  • Сподели:
World View: Рио - градът на танца

Преди години дядо ми казваше „Видиш ли Рио и си успяла“. Не мога да го питам за каква успешност става дума, защото той отдавна не ми е събеседник и съветник, за съжаление. Но подчертано успях да издържа почти 15 часов изморителен самолетен полет от София до Рио. Успях да попадна на божествени природни гледки, спиращи дъха и каращи сърцето ми да тупти с барабанен ритъм.

В унисон с ритъма на ударните инструменти, с които уличните развлекателни музиканти ме посрещнаха в града на самбата и карнавалите. Тъмнокожите бразилски веселяци, незнайно как ме накараха да се чувствам влюбена в нещо, което не е предмет, човек или животно. Не е картина, нито ценна вещ. Не е мисъл от книга. Това е съвкупност от разнородни чувства, които имат едно изражение - влюбеност в Рио.

В града, който е жив организъм, мегаполис, смесица от множество хора, вкусове, миризми, сгради, плажове, катедрали, просторни улици с типично латиноамериканско движение на коли, мотори, хора и животни. На екзотични плодове и зеленчуци, на лъчезарни очи и весели лица, на непозната атмосфера, в която след като се потопиш един път, те примамва завинаги да останеш в нейната власт. Успях да стъпя на другото полукълбо на земята и да видя, че хората не висят с главата надолу, както шеговито пише в пътеводителите за Латинска Америка.

Успях да разбера, че колкото повече научавам за живота по света, толкова повече харесвам България и си казвам с чисто сърце, че съм благословена да се родя и отрасна тук. Защото красиво е навсякъде по четирите посоки на географската карта, има различни поля, гори и планини, сняг и слънце, водопади и величествени реки, разнолики хора, непознати животни и растения, екзотични храни, несметни богатства и примамливи чудеса, ритми и душевности, но истинската красота е тук, в родината. У нас е раят, само трябва да си го почистим и подредим. Другото е лесно – долче вита!

Влизането във федеративна република Бразилия е с виза, която се полага веднага, след слизане от самолета и за туристите е безплатна. Граничните офицери, когато разбраха, че съм българка и имам макар и само по национален показател нещо общо с президента им Дилма Русев, направо ме обсипаха с усмивки и топло ме приветстваха с „добре дошла“. Много я обичат тази огнена жена в Бразилия, ценят качествата й на политик и човек и се гордеят, че е повече бразилка, отколкото българка.

В Бразилия всички хора са коо, както сами се наричат, т.е. смесица са от по-няколко етноса и е било нужно да минат поколения, за да се получи хомогенната смес на единната бразилска нация. Предците им са идвали от цял свят и стъпвайки на тази земя, са я приели за своя. Завинаги. Дошли са като португалци, французи, италианци, германци, българи или унгарци, поляци или руснаци, а са станали бразилци. По паспорт, призвание и кръв.

В държавата почти континент, с три часови зони, с несметни богатства от скъпоценни камъни, диаманти, злато, въглища, нефт и какво ли още не, живеят близо 200 милиона души. Бразилия е петата по територия страна в света. Най-големият град не е Рио де Жанейро, противно на очакванията. Той е мегаполис с 6 милионно население, но по-голям от него е Сао Пауло, където живеят около 12 милиона души.

Град Бразилия е столица на федеративната република и е построен в модерен стил специално за административен център в средата на миналия век. Рио де Жанейро означава в превод Януарска река и е открит от португалеца Гашпар де Лемош на 1 януари 1502 г. Нарича го Рио де Жанейро (на португалски език „рио“ е река), тъй като смятал, че това е речно устие, а не залив, както се оказва по-късно.

Видях великият Пеле. Е не на живо, разбира се. Отидох на Маракана, който е най-големият стадион в Латинска Америка. Невероятно спортно съоръжение, как благородно им завидях на бразилците! Пред парадния му вход се намират няколко паметни плочи, на които са изписани датите от участията му в звездните футболни мачове още от 1962 г. Усетих духа му на победител, на човека, променил своя свят и света на хората около себе си само с таланта си.

Пеле, когото милиони запалянковци приемат за футболен гуру, всъщност е едно обикновено бразилско момче, стигнало върховете на спорта във всичките му проявления – от обикновен ритнитопковец, до капитан на бразилския национален отбор по футбол и министър на спорта на Бразилия.

Футболът е не само национален спорт в Бразилия, но и начин на живот, верую и религия. Видях младежки селекции на известни бразилски отбори, които свободно и непринудено тренираха на пясъка на плажа Копакабана с треньорите си. Сякаш това е тревата на Герена, ама не бе.

Популярни футболни величия, лица от световните спортни новини бяха само на метри от мен и демонстрираха футболните си умения. Видях и волейболистки, дългокраки красавици с цветни шорти и шапки също да тренират направо на плажа Копакабана. Може би са същите, които скоро нашите момичета понаказаха леко в спортен двубой.

Копакабана е плаж, спортна площадка, място за отдих и почивка на гражданите и гостите на Рио и представлява широка пясъчна ивица, на която ситният пясък е досущ като този на плажа на Златните. Само гледката е към Атлантическия океан, не към Черно море. Райско място, от което можеш да съзерцаваш водата в океана и малките островчета с характерния си причудлив релеф в далечината, намиращи се на километри един от друг, но създаващи общия план на изгледа от брега към водната шир.

Потънах в гледката, която нахълта в тялото ми с бясна скорост и ме завладя. Накара кръвта ми да се надбягва с времето, съзерцавах без да изпитвам необходимост да премигвам. Бях седнала направо на пясъка и не усещах грапавината на ситните му песъчинки. Възбудата държеше тялото ми в състояние на върховно блаженство. Трябва да се изпита, думите не ми стигат, за да го предам правилно. Копакабана!

Има още един плаж, който е като близнак на Копакабана и е само на 6 минути пеша от него. Казва се Ипанема. Същият пясък, но тук океанът не е така спокоен и има по-големи вълни. Това е идеалното място за сърфистите, които са безброй и като акробати се извиват на шарените си дъски сред вълните. Благородно им завидях, че могат буквално да слязат от апартамента си, който се намира на съседната улица, да си носят екипировката под ръка и само след няколко минути да са се впуснали в ролята си на игриви покорители на водните стихии.

Плажът Леблон е съвсем в центъра на Рио, а има и още 20-тина по-малки плажа, които опасват града с 75 километрова пясъчна ивица и също са притегателно място за туристите от цял свят. По протежението на плажовете Копакабана, Ипанема и Леблон, откъм пешеходните алеи се намират невероятни барове и ресторанти, някои от които легенди, като Прайиня, Коко Бийч, Маоро, Копакабана, Рио и др.

Изпитах неописуемо задоволство да седя на плетен шезлонг на плажа, краката ми да стъпват в ситния пясък и очите ми да се реят в синьо-зелената вода на океана пред мен, да отпивам от студената кайпириня или от кокосовото мляко, поднесено ми в огромен кокосов орех вместо чаша.

А за рибните и морски деликатеси каквото и да кажа, все ще ми се стори недостатъчно. Пъргавите и добре сложени мулати, които играят сервитьори са винаги в комбина с някой малък музикален състав, свирещ завладяващи латино ритми.

Времето на Копакабана, Ипанема и Леблон е спряло само на слънчевата страна на живота и колкото и да искаш да не си бохем там, няма как да ти се получи. Музиката веднага те обзема, започваш да танцуваш, да си тананикаш мелодии и всичко вътре в тебе да се забавлява. А фиестата на плажа завършва чак на сутринта!

В края на плажа Копакабана се намира рибарският кей. Тук акостират обикновените рибари от Рио с дневния си улов. Много интересно място. Общинските власти са се погрижили да направят специални маси, на които рибарите да предлагат уловената риба за продан. Нещо като рибена борса, направо от ръцете на рибарите. Видях за съжаление, близостта на лукса до недоимъка и бедността.

Навсякъде по света, рибарите, които изкарват прехраната си с улов по крайбрежието са едни и същи – неугледни, в скромните си рибарски одежди, около поовехтелите си лодки и мрежи, които винаги имат нужда да бъдат закърпени. Въпреки вида си, те си тананикаха весели мелодии, шляеха се боси, с шапки и цигари без филтър в ръце, горди от добрия завършек на деня и богатия си улов.

Запознах се с Мис Бразилия. Не настоящата разбира се, а красавица, която сега е баба на 6 внука. Времето бе оставило следи по снагата й, но лицето и усмивката й бяха свежи и магнетични, както, когато е била млада. Нейният житейски разказ ме накара да се замисля, колко кратък е пътят ни под слънцето и как трябва да използваме всяка минута пълноценно, за да сме щастливи!

Незнайно защо, въпреки несметните природни богатства, бедността в Бразилия е немалка. Оприличаваната с рая на земята държава има в недрата си залежи от злато, диаманти, мед, уран, желязо, олово, магнезий и др. Добива се ценна дървесина, каучук, кафе, цитрусови плодове, ориз, захарна тръстика, соя, какао, сизал и какво ли още не. Банановите и кокосовите плантации са безчет. И в същото време в Рио се наблюдават красиви и луксозни жилищни комплекси непосредствено до бедняшки гета, наречени фавели.

Голямото разделение в начина на живот между хората поражда престъпност, която е особено разпространена в Рио и големите градове. Говори се, че Бразилия е сред 8-те най-опасни туристически дестинации в света, наравно с ЮАР, Колумбия, Ирак, Сомалия и Афганистан, Борунди и Антарктида. Видях с очите си как по улица Копакабана, на всеки ъгъл стояха по 5-ма тежко въоръжени полицаи с каски, щитове и пазеха обществения ред. Заговорих се с един от тях, снажно момче с добър английски, когото попитах дали мога да снимам за спомен. Той не ми разреши, за жалост, но ми разказа, как след 18 ч. е опасно да се ходи навън, особено по неосветени улици и извън центъра на града.

Банди от невръстни хлапета на по 8-10 години застрашават туристите с парчета стъкло от счупени бутилки и със закани да ги оберат. Думите му ми се сториха страшни, как така деца от глад са принудени да безчинстват. Но скоро видях с очите си група от 15-тина малки момченца, с погледи на хладнокръвни разбойници да обикалят, без да проявяват агресия, по плажа Копакабана. Дали бяха респектирани от полицията или не им се вилнееше, но не направиха нищо лошо. Само усетих страха на туристите, които замръзваха като статуи, когато групата бе наоколо. Както и бързата реакция на полицаите, които ги обградиха и поведоха далече от погледите на чужденците.

Мерките за сигурност в Рио са сериозни, но въпреки това е опасно. Бяха ме предупредили, когато излизам от хотела си без придружител, да съм облечена семпло, без бижута и да нося дребни пари. Управата в хотела ме инструктира задължително да съхранявам паспорта и ценните си вещи в сейф, в стаята ми. Адреналинът нахлуваше всеки път в тялото ми, когато излизах навън, но да си призная честно не ме беше страх. По-скоро ми беше интересно и непознато и благодаря на късмета си, че не срещнах опасна ситуация по време на престоя си в Рио де Жанейро.

За основна емблема на Рио де Жанейро се приема статуята на Исус Изкупителят - Cristo Redentor, издигната на хълма Корковадо. Статуята е висока 38 метра и стои гордо в небето над града. Тежи 1145 тона, а разстоянието между ръцете на Исус е 30 метра. Грандиозна работа, видяла свят през 1931 г. и от тогава пази Рио де Жанейро и посетителите му и благославя всеки странник отишъл на другия край на света, за да я види и да почувства магнетизма й.

Когато аз се качих там, имаше мъгла и каменният гигант не ми се представи в целия си блясък. Видях го само за секунда, да изплува, поздравявайки ме набързо и отново да потъва в нея. За дълго. На следващия ден вече, когато слънцето обсипваше Рио с лъчите си, можах да го видя от различни точки в града, отдалеч, смален, но величествен и превземащ сърцето ми. Завинаги. Всеки християнин и не само, който се изкачи до Корковадо и види каменния Исус Христос има усещането за вечност, за близост до Бога и за спокойствие и висота.

При хубаво време работи и най-старата електричка в Бразилия и качва посетителите нагоре с 130 годишни вагончета. Тя е била построена преди монумента на Исус Христос и сама по себе си е атракция и обект на туристически интерес. В подножието на Корковадо видях и маймунка, която притича по шосето, пред колата, която ме возеше. Мина толкова близо, жалко, че не можах да я снимам. Първоначално я помислих за катеричка, защото бе дребна и пухкава, но по вида на опашката разбрах, че това е малка пъргава маймунка.

На посетителите във всички природни туристически обекти – паркове, градини, открити места с растителност в Бразилия се препоръчва да не хранят животните (ако има такива, а то винаги има) и да не ги пипат. Те са диви и опасни, особено, когато знаят, че лесно могат да получат храна.

Качих се и на Pão de Açúcar – Захарната топка с двустепенен лифт, от който по време на движението му се вижда целият град Рио. Туристите в кабинката се блъскаха, за да могат да снимат впечатляващите гледки през огромните прозорци. Наричат гранитния коносивиден хълм още и Захарната бучка. Изключително място, което е облагородено и туристите се разхождат из красиви градини, в които има всякакви дървета, растения, цветя и животни, алеи, отвеждащи до гледки към океана и съседните острови, към Копакабана и яхтеното пристанище, към Рио и многобройните му квартали.

Когато бях в Рио де Жанейро се проведе и фестивалът Rock in Rio. Дори пристигнахме по едно и също време с големия Боно на летището „Галеао“ и видях какво е истинско стълпотворение от посрещачи, журналисти и младежи, които скандираха неистово името му. Лудница, в буквалния смисъл на думата.

На фестивала бяха поканени музикални величия като Айрон Мейдън, Металика, Ред хот чили пепърс, Гънс енд роузис, Елтън Джон, Бионсе, Джъстин Тимбърлейк и т.н, заради които фенове от цял свят бяха пресекли меридиани и паралели, за да станат част от бразилската Rock фиеста. Млади хора от цяла Латинска Америка спяха на палатки под мостовете и в градинките, за да са по-близо до идолите си.

За всички, които не можеха да гледат на живо концертите, властите в Рио се бяха погрижили да разположат огромни екрани на подходящи места. Много бразилци и туристи от цял свят се забавляваха на открито, въпреки дъжда, който като по поръчка започваше винаги с началото на концертите. Колко ли бира, която бразилците наричат „шопи“ и кайпириня се е изпила за настроение, не се знае? Но фестивалът си заслужаваше и музиката ме пречисти, наля се в тялото ми и сякаш ми показа, че животът има стойности, когато се отмерват не с дадените ни и познати аршини, а с други. Творчески, духовни, естествени и близки до сърцето.

Успях да пия прочутия чай „мате“ в шикозния хотел „Копакабана Палас“, намиращ се на самия едноименен плаж. Хотелът е институция, в него са отсядали световноизвестни хора на изкуството, културата, политиката и бизнеса. Разказаха ми как холивудските величия Елизабет Тейлър и Ричърд Бъртън са преживели изпепеляващи любовни мигове тук. Стените на хотелските стаи пазят тайните на височайшите си гости от 1923 г. до наши дни.

А чаят „мате“ е един необхватен свят, заради историята си, културата на пиенето и превръщането му в световна легенда. Наричат пиещите мате „матедори“, заради общата им страст към това необикновено питие, което избистря ума, ободрява, подобрява здравословните показатели и те прави щастлив. Смятат го за универсален чистач на грехове, балсам за тялото и душата, стъпката към рая и връзката с невидимото. Това божествено питие ми хареса, ободрява като кафето, но има скрити, действащи продължително във времето ефекти. Пробвайте го обезателно!

Изгледът към плажа Копакапана и Атлантическия океан от хотела „Копакабана Палас“ е неповторим, затова оцених усилията на моите домакини, да ми осигурят достъп до това уникално и наситено с легенди, истории и блажен вкус на „мате“ място.

Посещението на стекхаус в Рио е равностойно на посещението в ресторант за шкембе чорба у нас за туристите. Родизиото и фейжоадата са основни ястия от традиционната национална кухня, с които ме нагостиха моите домакини. Родизиото го оприличих на „балетът на хапките от месо“, защото оберът в „Amor“, като балетмайстор разнасяше дълги шишове, подобни на тези по нашите фолклорни ресторанти с различни печени на скара мръвки (говеждо, агнешко, свинско или пилешко). Видеше ли празна чиния, мигновено с балетна стъпка, слагаше парчета от печено месо и с усмивка питаше хубава ли е храната. Белите му зъби контрастираха на загорялото му лице, а вкусотиите, които сервираше в чинията ми, допълнени с панирани лукчета, боб и салати от бамбук, кокос и авокадо ме плениха завинаги.

Фейжоадата се приготвя в черни обли и големи гърнета, направена е от сушено месо, бекон, осолено свинско, ребра и различни видове наденички, свински уши и крачета. Гарнира се с бял ориз, фарова, което е брашно от маниока или с пържени картофи. За бразилците храната е начин да изразят себе си и те често водят семействата си за вечеря извън дома, за да се наслаждават на хубавата си кухня, която е почти толкова темпераментна, колкото са и самите те.

Катедралата „Свети Себастиян от Рио де Жанейро“ Catedral de Sao Sebastiao do Rio de janeirо е издигната в модернистичен стил през 1979 г. на мястото на стар храм. Намира се в самия център на Рио и има конусовидна форма. Висока е 96 метра и в нея могат да се съберат 20 000 богомолци. Отвътре е много интересна, с четирите си 64 метрови витражи, които започват от пода и завършват до тавана, където образуват огромен кръст, през който влиза светлина. Отвън катедралата не е привлекателна, заради бетонните елементи по корпуса си, даже на пръв поглед прилича на зала „Фестивална“ по начина си на изграждане. Това лято папа Франциск посети Бразилия и отслужи света литургия в катедралния храм „Свети Себастиян“.

Снимки: личен архив на автора

World View: Рио - градът на танца
Рио де Жанейро от високо. На португалски Rio de Janeiro означава "Януарска река"
World View: Рио - градът на танца
Населението на града е над 6 100 000 души, а на градската агломерация — над 11 582 000 милиона души. Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия след Сао Пауло
World View: Рио - градът на танца
Улица Копакабана. Рио де Жанейро служи за столица на страната от 1764 до 1960, когато столицата е преместена в Бразилия. През 1808-1821 градът е столица на Португалската империя
World View: Рио - градът на танца
Рио де Жанейро е разположен върху ивица от бразилското атлантическо крайбрежие, ориентирана в направление изток-запад и близка до Тропика на козирога. Обърнат на юг към океана, градът възниква около малкия залив Гуанабара, край входът на който се намира високата скала Пау ди Асукар, един от символите на Рио де Жанейро
World View: Рио - градът на танца
Копакабана - плажът. Климатът на Рио де Жанейро е тропичен саванен, характеризиран с продължителни дъждовни периоди от декември до март.
World View: Рио - градът на танца
Хотел "Copacabana Palace". Всички знаменитости (от филмови звезди до членове на кралски фамилии) отсядат в "Copacabana Palace". Може да се каже, че това е хотелът, благодарение на който името на плажа Копакабана се озовава на световната туристическа карта
World View: Рио - градът на танца
Гущерче се подава сред камъните в парка на хотела. Средната годишна минимална температура е 20°C, средната годишна максимална температура - 28°C, а средната годишна температура - 23°C.
World View: Рио - градът на танца
Папая - плодовете ѝ са кръгли или с издължена форма, с жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност, на вкус наподобяват смесица от пъпеш и праскова
World View: Рио - градът на танца
Острови... Заливът Гуанабара, където днес се намира Рио, е открит от португалеца Гашпар де Лемош на 1 януари 1502. Той го нарича „Рио“ (на португалски река), тъй като според него това е речно устие, а не залив
World View: Рио - градът на танца
Летището на Рио де Жанейро. Полетът от София до Рио трае над 15 часа
World View: Рио - градът на танца
Рио де Жанейро от високо. Пълното име на града е Сао Себастиао до Рио де Жанейро в знак на почит към португалския крал Себастиан I
World View: Рио - градът на танца
„Ещадио до Маракана“ (само „Маракана") е стадион в Рио де Жанейро, който е сред най-големите футболни стадиони в света. Стадионът е построен за световното футболно първенство през 1950 г. Тогава капацитетът му е 200 000 души. През 1990 г. той е намален на 73 916 седящи места. С местата за правостоящите е 103 022. В момента обаче това е 9-ят по големина стадион в света
World View: Рио - градът на танца
Хотел "Buena Vista". В края на 17 век златната треска в Минаш Жерайш, намиращ се на северозапад от Рио де Жанейро, дава тласък на развитието на града. Има приток на имигранти от Португалия, които превръщат града в най-важното пристанище в колонията. От своя страна това привлича мнозина френски пирати и контрабандисти, които нападат града през 1710 и 1711, но в крайна сметка са изгонени.
World View: Рио - градът на танца
Плажен волейбол е на голяма почит в Бразилия. Копакабана е плаж, спортна площадка, място за отдих и почивка на гражданите и гостите на Рио
World View: Рио - градът на танца
Изглед към Атлантическия океан. Рио де Жанейро е едно от най-големите пристанища на Южна Америка. През него 1/3 от вноса (въглища, нефт, цимент, машини, пшеница) и значителна част от износа на страната (кафе, захар, кожа, скъпоценни гори, манганова руда, памук, плодове...)
World View: Рио - градът на танца
Сърфисти на път към плажа. Средното годишно количество на валежите в Рио е 1090 mm. Най-ниската регистрирана температура е 8°C (през юли), а най-високата - 41°C (през февруари). Температури под 10°C са изключително редки.
World View: Рио - градът на танца
В края на плажа Копакабана се намира рибарският кей. Тук акостират обикновените рибари от Рио с дневния си улов
World View: Рио - градът на танца
Рибарски мрежи. Общинските власти са се погрижили да направят специални маси, на които рибарите да предлагат уловената риба за продан. Нещо като рибена борса, направо от ръцете на рибарите
World View: Рио - градът на танца
Пожарната на Рио. Говори се, че Бразилия е сред 8-те най-опасни туристически дестинации в света, наравно с ЮАР, Колумбия, Ирак, Сомалия и Афганистан, Борунди и Антарктида
World View: Рио - градът на танца
Плажът Ипанема е разположен точно над Копакабана. През последните 15 години от Ипанема тръгват световните тенденции в плажната мода, които целият свят следва. Това е мястото, където за пръв път през 60-те години на миналия век е показан първият модел на бански тип прашки и където за пръв път те са носени от бременна жена. Пак оттук тръгва и модата на монокините.
World View: Рио - градът на танца
Папагал в клетка в заведение на плажа. На посетителите във всички природни туристически обекти – паркове, градини, открити места с растителност в Бразилия се препоръчва да не хранят животните (ако има такива, а то винаги има) и да не ги пипат. Те са диви и опасни, особено, когато знаят, че лесно могат да получат храна
World View: Рио - градът на танца
Екзотични растения. В държавата почти континент, с три часови зони, с несметни богатства от скъпоценни камъни, диаманти, злато, въглища, нефт и какво ли още не, живеят близо 200 милиона души. Бразилия е петата по територия страна в света
World View: Рио - градът на танца
Рио- пъстър и многолик. В Бразилия всички хора са коо, както сами се наричат, т.е. смесица са от по-няколко етноса и е било нужно да минат поколения, за да се получи хомогенната смес на единната бразилска нация
World View: Рио - градът на танца
Още от екзотичните растения на Рио. В града, който е жив организъм, мегаполис, смесица от множество хора, вкусове, миризми, сгради, плажове, катедрали, просторни улици с типично латиноамериканско движение на коли, мотори, хора и животни
World View: Рио - градът на танца
Заведение на плажа Копакабана. Най-популярният плаж в Бразилия и един от най-красивите в света, Копакабана се намира точно в сърцето на Рио де Жанейро. Дългата 4 км. плажна ивица става известна през 1923 г., когато е открит луксозният хотел Copacabana Palace
World View: Рио - градът на танца
Статуята на Христос Спасителя е сред основните забележителности в Рио де Жанейро. Висока е 39,6 м (заедно с 9,5 метровия пиедестал) и 30 м. широка, тежи 1145 тона. Изградена е от железобетон и е облицована с несмлян талк, устойчив на въздействието на климата. Построена е в периода 1922-1931 г. Разположена е на високия 710 м. хълм Корковадо в предградията на града. Статуята тържествено е открита за посетители на 12 октомври 1931 г
World View: Рио - градът на танца
хълма Захарна буца - един от символите на града. Рио де Жанейро е основан на 1 март 1565 от португалеца Ещасио де Са близо до хълма Захарна буца, за да служи като крепост и да защитава земята от нашественици след изгонването на френските заселници
World View: Рио - градът на танца
Катедралата „Свети Себастиян от Рио де Жанейро“ Catedral de Sao Sebastiao do Rio de janeirо е издигната в модернистичен стил през 1979 г. на мястото на стар храм. Намира се в самия център на Рио и има конусовидна форма
World View: Рио - градът на танца
През 1815 г. Рио де Жанейро официално е обявен за столица на Бразилия. През 1821 г. кралското семейство се завръща в Португалия, оставяйки управлението на колонията на принц дом Педро I. През 1822 г. дом Педро I обявява независимостта на Португалия от Бразилия след като не изпълнява заповедта да се върне в Португалия
World View: Рио - градът на танца
Музиканти на плажа. Множество различни етнически групи допринасят за формирането на съвременното население на Рио де Жанейро