Ярослав Хашек: Най-хубавото в този живот е да се правиш на идиот

  • Сподели:
Ярослав Хашек: Най-хубавото в този живот е да се правиш на идиот

Чешкият писател Ярослав Хашек (1883 – 1923) е най-известен със сатиричния си роман "Приключенията на добрия войник Швейк през световната война", с главен герой Йозеф Швейк. Той е написал още много книги, около 1000 разказа, работил е и като редактор на списания.

Ето и няколко цитата от Ярослав Хашек, представени от goodreads.com и wikiquote.org:

1. "Като основаваме новата политическа партия, нямаме, а и не можем да имаме и най-малката представа какви добри дела ще извърши тая партия за човечеството и особено за тебе, скъпи чешки народе!" -  из "Манифест на Партията на умерения прогрес в рамките на закона във връзки с предстоящите избори"

2. "Партията на умерения прогрес в рамките на закона заявява, че що се отнася до международното положение, то наистина е толкова лошо, че само взривяването на Земното кълбо може да попречи на всеобщата икономическа катастрофа. (Продължителни възгласи: "Браво!")" - из "Протокол на ІІ конгрес на Партията на умерения прогрес от 1921 г."

3. "След разврата и оргиите винаги идва моралният махмурлук."

4. "И някъде от мрачните векове на историята, в Европа изплува истината – утрешния ден ще заличи стореното днес."

5. "Няма мръсни думи, има мръсни хора."

6. "Исус Христос е бил невинен. И го разпнаха на кръст по същия начин. Никой никъде не се е тревожил за невинния."

7. "Не знам защо тези лунатици са толкова ядосани, че ги държат тук (в лудницата – бел. ред.)… Тук има свобода, за която дори социалистите не са и мечтали."

8. "Общо взето… всичко в армията смърди на гнило… Героите не съществуват. Само добитък за колене, а касапите са генералите. Но накрая всеки ще се разбунтува и ще стане хубава каша. Да живее армията! Лека нощ."

9. "Той тичаше след нея 2 седмици и винаги се връщаше бесен от телеграфния офис, като казваше за нея: "Тя е курва. Не иска да спи с мен."

10. "Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт."

11. "Великата епоха се нуждае от велики хора. Съществуват незнайни герои, скромни, без славата и историята на Наполеон. Ако анализираме техния характер, той би затъмнил славата на Александър Македонски. Днес из пражките улици вие може да срещнете опърпан човек, който сам дори не съзнава каква голяма роля е изиграл в историята на новата велика епоха. Той си върви скромно по пътя, не безпокои никого, не го безпокоят журналисти, които да го молят за интервю. Ако го попитате как се казва, той ще ви отговори простичко и скромно: "Аз съм Швейк…"

12. "Скромността краси мъжа, но истинският мъж не носи украшения."

13. "В лудницата, както и в парламента, всеки говори каквото му дойде наум."

14. "Лайно", каза той, колкото да завърже разговор."

15. "Не е на добре, когато човек изведнъж започне да философства - това винаги намирисва на делириум тременс..."

Източник: Lira.bg