За да привлечете правилния човек, бъдете правилния човек

  • Сподели:
За да привлечете правилния човек, бъдете правилния човек

"Ако нe сме в състояние да намерим мир в себе си, е безсмислено да го търсим другаде." - Ларошфуко

Ако не обичаме себе си, ако не можем да се сприятелим със себе си, за нас никога няма да бъде възможно да открием реалната, щастливата любов, нито пък някога ще успеем да изградим здрави взаимоотношения и приятелства.

Хората, които са били в нещастни връзки, обикновено се опитват да намерят нещо извън себе си, за да запълнят празнотата, но това никога не върши работа. Празните хора привличат празни хора или хора-хищници, които се възползват от празнотата и слабостта, за да нападат и ограбват останалото от сърцата на нещастните.

Хората, живеещи с празнота в себе си, са склонни към злоупотреби. Манипулативни и хаотични, те не допускат истински никого до себе си или са в другата крайност – твърде слаби са психически и със склонност да поддържат токсични връзки, в които са подложени на насилие и тормоз. И в двата случая те запълват празнотата си за кратко време и усложняват нещата в дългосрочен план.

Единственият начин да привлечем точните хора в живота си и да изградим с тях здрави взаимоотношения, е на първо място да развием здрава връзка със себе си. Това решава два проблема наведнъж – подобряваме психическото си здраве и ставаме по-устойчиви – тъй като вече знаем какво е да сме сами и сме се справили със самотата и отчаянието си, ние се страхуваме значително по-малко от разочарования – изградили сме увереност, че ще се справим, което от своя страна ни дава самочувствието да си тръгнем от връзка, която не отговаря на нуждите ни. Това наше израстване носи още един плюс – здравите хора не се чувстват привлечени от всеки, който им обещава да сложи света в краката им.

Ако искате да намерите най-подходящия за вас партньор (здрав и любящ), вие самите трябва да сте правилният човек.
За съжаление много хора не успяват да проявят смелост и никога не се престрашават да останат сами, за да посветят време на връзката си със себе си – напротив, от една болна връзка влизат в друга, без да осъзнават, че за да бъдем щастливи с някого, ние първо трябва да бъдем щастливи и спокойни със себе си. Че за да привлечем точния човек, ние самите трябва да сме точният човек, че за да можем да се доверим, ние на първо място трябва да вярваме на себе си…

Как да подобрите връзката със себе си?

1. Научете се да се вслушвате във вътрешния си глас, научете се да говорите със себе си, опознайте се, вгледайте се в реакциите си, опитайте се да разберете от какво действително имате нужда, опознайте недостатъците си и добрите си страни – първите приемете, а вторите – развийте. Осигурете си време да ви е тихо, време, в което личността ви да изплува на повърхността, само така ще я опознаете и заобичате. Зарежете устройствата – таблетите и смартфоните, не се разсейвате докато търсите пътя към своето вътрешно аз.

2. Разберете какво ви харесва истински и се опитайте да си представите идеалната версия на живота си. Опитвайте нови неща – нови занимания и хобита, ако имате възможност, пътувайте – сами – със себе си. Научете се да правите неща СЪС себе си и ЗА себе си. Едно от нещата, които ръководят хората в лоши отношения, е невъзможността и неумението им да бъдат сами.

3. Научете се да се справяте с мъката, да давате воля на мъката си и да приемате загубите – викайте, ядосвайте се, позволявайте си да чувствате тъга. След като се научите да се справяте с мъката, „да губите” вече никога няма да е толкова страшно.

4. Развивайте приятелства със здрави хора. Един чест съвет на психолозите към жените, преживели тежки раздели или трудни периоди, е да се сприятеляват с жени, които имат всичко, за което те самите си мечтаят – спокойствие, разбирателство, здрави взаимоотношения. Много често да виждаш с очите си живота, към който ти самият се стремиш, те държи буден за мечтите ти – като списък с желания е, но съвсем реален.

5. Създайте си стандарт – отговорете си на важните въпроси какъв човек искате да имате до себе си, какво искате от една връзка, какви грешки сте допускали в миналото и какви компромиси сте правили със себе си. А в бъдеще се старайте да се придържате към стандарта си (той е мил, умен и разбиращ, но често си позволява и да ме обижда, критикува и присмива – мога ли да преглътна това – не – ако след пряка молба на това отношение не бъде сложен край, по-добре е да излезете от тази връзка).

Понякога е много по-добре да си сам, отколкото да си в нещастна връзка. Вместо да си фантазирате, че нещата ще се оправят (при наличието на куп доказателства, че това няма да стане) по-добре е да заложите на спокойствието, което идва от самотата.

След като развиете връзката си със себе си, вие ще бъдете много по-мъдри, по-силни и по-непримирими с токсични хора. Ще намерите себе си и толкова много ще заобичате живота си, че никога няма да изоставите себе си заради някой друг, по-скоро ще привлечете този, който е най-доброто допълнение на това, което сте вие.

Животът ви започва с вас. Излезте и го намерете. Можете да направите това!

По материали от psychologytoday.com / Източник: Framar.bg