За вредата от борбата

  • Сподели:
За вредата от борбата

"Ееее с импотентност ли, бе..., айде, нека да е с рак!" - казал младежът, докато му подавали кутията с цигари. Финалът на виц, който наскоро един приятел ми разказа и ме върна към размисли, които реших да споделя.

Преди да продължа и с риск да ви разочаровам – това не е текст за предполагаемата вреда от тютюнопушенето. Нито пък пледоария в защита на пушача или непушача. И нямам за цел да предизвиквам дебат по въпроса. Даже отсега ви казвам – изобщо няма да се въвличам в спорове по темата.

За друго иде реч. За вредата от.... борбата срещу тютюна. За вредните текстове и картинки, маскирани като предупреждения и грижа за здравето.

Едва ли има човек, който поне веднъж да не е чувал за ползата от позитивните мисли, за работата с мисловни утвърждения, за закона на привличането – каниш в живота си това, за което мислиш, независимо дали го искаш или не – и изобщо за това как всяка мисъл е като семе, което посаждаме и то след време пониква, че и плод дава.

И когато искаме това да стане по-бързо, можем да приложим и метод с визуализация – представяме си нещото, което искаме да реализираме в живота си.

Само че всичко това се отнася не само за положителните, а за всички видове мисли. И се питам аз: защо група учени (или не до там) решават, че с "грижа за здравето" на пушачи и непушачи, ще тиражират и натрапят милиарди отрицателни мисловни утвърждения, които (за разлика от цигарите) се отразяват еднакво зле и на едните, и на другите?

Защото, прощавайте, но тези "предупреждения" са точно това. Не стига това, ами и визуализации поставиха –едни отвратителни и отблъскващи снимки, за които не е, ама никак, ясно като как точно се свързват с тютюнопушенето.

Мисля си и се чудя сега. Обикновено малоумие и необразованост ли е това, или заговор за масово изтребление. Защото, ако не ни довършат цигарите, то внушенията (мило предложени като грижа за нашето здраве!), които поемаме от тях, вероятно ще го направят по-бързо.

И за да не звуча хейтърски, а конструктивно - веднага имам предложение. Да се сменят посланията с позитивни. Например: "Благодаря, че съм жив", "Днес ще бъда добър със себе си", "Life is life"... (1008 мога да ви напиша, ако речете). И сложете красиви картини, които, като ги гледаш - да ти се живее!

А междувременно, ако сте пушач, или си купете табакера или се научете да деселектирате образи. Или пък, най-добре, оставете цигарите в миналото. Ако аз го направя, ще споделя опит:)