Закъснели новогодишни обещания

  • Сподели:
Закъснели новогодишни обещания

Едва ли има потребител на социалните мрежи, чиято стена малко преди новата година не е "преливала" от новогодишни обещания, цели, планове за осъществяване на мечти и, разбира се, заветното "Нова година - ново аз". Какво става обаче, след като безплатният тестов период, още наречен месец януари, свърши?

Февруари отдавна е факт, но кантарът не е мръднал и с четвърт килограм надолу, изпушените цигари за деня са все още цяла кутия и няма спестен нито един лев за онази мечтана екскурзия. Вече провалени, тези планове се прехвърлят в магическото пространство, където всичко започва - следващия първи януари! Жалко, явно и тази година няма да го бъде. Но от следващата нещата ще са различни!

Не си ли дадохте същите обещания и миналата година? Не съставяхте ли такива списъци и по-миналата? Вероятно и годината преди това. А кога ги захвърлихте и си казахте: "Не, не, въобще не е за мен!" и се върнахте обратно към всичко онова, което искахте да промените? Боя се, че повечето отговори ще останат затворени в рамките на първата седмица от новата година.

В новогодишните обещания няма нищо лошо. Прекрасно е, когато идващото ново не ни плаши, а напротив - кара ни да виждаме един нов шанс, но не там нещата трябва да приключат. Хората са смели в обещанията си, но липсата на действия ме кара да се замислям дали наистина искат тези неща.

Затова, за да не измине поредната година, в която ще отложите всичко за следващата, а после и за тази след нея, забравете за понеделник, за първия ден от новия месец или каквото още може да се измисли като извинение да започнете в друг момент. Никога не е късно човек да постъпи правилно, така че няма значение кога ще сложите началото. Важното е след него да не позволявате на нищо да ви спре.

Понякога да продължите ще бъде много трудно, но това значи, че си заслужава, защото вървите в правилната посока. Най-важната битка, която човек води, е тази със себе си, затова победете - зарежете вредния навик, който от години ви побърква, не общувайте с хора, които не са ви приятни, създайте си обстановка и обкръжение, които ще ви карат да се чувствате в свои води, четете вдъхновяващи мисли всеки ден, поздравявайте съседите си в блока, дори да не ги познавате, нахранете бездомно животно, помогнете на незрящ човек да пресече улицата.

Ще се изненадате тези малки на пръв поглед неща, колко голямо значение ще окажат в бягството от сивото ежедневие. Те ще ви дадат и нужните сили и мотивация, за да постигнете по-големите си цели.

И ако все още нищо от прочетеното не ви е подбудило да промените каквото и да е, ако все още държите на това, че сте пробвали, но просто не е за вас, тогава си задайте следния (и по мое мнение най-важния) въпрос: "Ако днес е последния ми ден на този свят, така ли ще го прекарам наистина?"

Взехте ли си отново списъка? Отлично!