Защо бащата да не присъства на раждането на детето си

  • Сподели:
Защо бащата да не присъства на раждането на детето си

Много са ползите от присъствието на бащата по време на раждане, когато и двамата родители са подготвени и имат желание да посрещнат заедно детето си.
Категоричните противници на идеята обаче твърдят, че това е прекалено силен стрес за мъжа, който може да наруши здравата мъжка сексуалност.

А истината е, че всяко семейство, всяка двойка е уникална и всеки мъж присъствал на раждането на детето си го преживява по свой собствен начин. Присъствието на едни мъже помага, присъствието на други би могло да направи раждането дори по-трудно.

Ето и недостатъците от присъствието на бащата по време на раждане:

1. Силен стрес за мъжа

Съществува мнение, че не всеки мъж може да издържи да присъства по време на раждането. Това мнение има известни основания. Жената пристъпва подготвена към раждането. Така е замислено от природата, че благодарение на хормоналните промени и промени в нервната система, мисловната дейност на раждащата сякаш се изключва, иначе тя би действала затормозяващо на процеса на раждането – жената превключва на ниво инстинкти.

С бащата не се случва нищо подобно и той пристъпва към раждането неподготвен. Затова за част от мъжете раждането е свързано с огромно емоционално натоварване.

Д-р Мишел Оден, световно известен акушер гинеколог от Франция, основател на the Primal Health Research Centre в Лондон, автор на множество книги, смята, че не всички мъже могат да се справят със силните емоционални реакции, които могат да изпитат докато присъстват на раждането.

"Когато посещавам семейството 2-3 дни след раждането почти винаги намирам активна щастлива майка, която се грижи за бебето. Много често се оказва, че бащата е в леглото, защото има болка в корема, грип, зъбобол или друго. Смея да твърдя, че мъжката следродилна депресия е по-честа от женската, въпреки, че не се разпознава като такава.

Концепцията за мъжката следродилна депресия е напомняне, че в много традиционни култури има ритуали, чийто ефект е да канализират емоционалните реакции на бащата. Тези ритуали, независимо от локалните особености и различия, карат бащата да бъде зает докато жена му ражда. Например да прекара часове в това да преварява вода", споделя той.

От друга страна, ако той се безпокои прекалено много, ще предава вълнението и страха си на жената и това ще й се отрази негативно. Един напрегнат мъж ще спомогне за увеличаването на напрежението в родилната зала.

Стресиран партньор няма как да бъде полезен: стресът и страхът са заразни, а ако раждащата жена е уплашена и стресирана това може да доведе до забавяне на процеса на раждане. Нивото на стреса при бащите често е много високо в ключови моменти като изгонване на бебето.

Разбира се, много зависи от това как протича самото раждане. Някои раждания са леки и бързи, а други са толкова тежки, че дори човек с опит може да изпита силен стрес. Затова е добре бащата да може във всеки един момент да промени решението си дали да присъства. Изглежда, че присъствието на оперативно раждане се отразява по-малко негативно, може би защото там нещата са под контрол, а майката не изпитва болка.

2. Негативно влияние върху сексуалните отношения в двойката

Разпространено е мнението, че е възможно мъжът присъствал на раждането да загуби сексуалното влечение към жена си. Да, възможно е, особено уязвими в това отношение са двойки, които и без това имат трудности във връзката си. Също това се отнася за емоционалните и впечатлителни мъже – сцените на болка при жената могат да предизвикат трайни отрицателни емоции.

"Тайнството има роля в това да се появи сексуалното привличане. Преди повечето жени не са могли да си представят мъжът им да ги гледа докато раждат. Първата реакция е "Ами сексуалният живот след това?"

Има много двойки които се разделят няколко години след раждането. Те са добри приятели, но вече не са сексуални партньори. Раждането на бебето е допринесло за намаляване на сексуалното привличане между тях", пише д-р Мишел Оден в статията си "Може ли присъствието на мъжа по време на раждането да бъде опасно?"

Не бива обаче да се свързват възникналите сексуални проблеми само с присъствието на мъжа по време на раждането. След появата на бебето се променят много неща във семейните отношения – рязко намалява количеството свободно време, в това число и времето за общуване с партньора.

Много работа, умора, недоспиване, раздразнителност могат да потиснат другите чувства. Мъжете често се чувстват изолирани, защото бебето вече отнема цялото внимание на жената. Жената може да има шевове и дълго време да изпитва дискомфорт по време на полов акт, което също оказва своето влияние.

Проучванията показват, че и бащите и майките могат да преживяват посттравматично стресово разстройство след много трудни раждания. Въпреки това, твърденията, че сексуалната връзка в двойката може да бъде повлияна негативно са получили малка емпирична подкрепа.

Едно проучване показа, че в случаите, когато негативното възприемане на раждането е свързано с депресивни симптоми при бащите в следващите 6 седмици след раждането, тези симптоми са отшумели след като са взети под контрол депресивните симптоми съществуващи преди раждането. Стресираните бащи са били стресирани и преди раждането.

Сред малкото бащи, които са съобщили за някакъв вид психологическа или сексуална травма след като са гледали как ражда жена им, повечето вече са били по някакъв начин уязвими преди раждането. Изследователите твърдят, че оценката на емоционалната уязвимост на бащата преди раждането може да доведе до по-ефективен подход.

3. Жената се притеснява

Възможно е присъствието на мъжа да попречи на жената да се държи толкова свободно, колкото би искала или да се срамува от поведението си след това. Тук имам предвид издаването на звуци, заемането на различни пози, неволното изпускане на урина и изпражнения, все неща, които са част от едно нормално раждане.

Другият вариант е да се притеснява как се чувства той и това да я напряга допълнително.

4. Прекалено активен баща, който пречи

Ако той има собствена визия за нещата и не се вслушва в нуждите на майката тогава също може да повлияе негативно на процеса. Например говори прекалено много и пречи на жената да се концентрира върху раждането, непрекъснато я докосва, гали и масажира, дава инструкции как да диша и какво да прави.

Има много заблуди за това какво точно да прави мъжът по време на раждането. Има и много различни мъже: някои могат да останат тихи и незабележими, докато жената ражда, други се държат като наблюдатели, трети като защитници, четвърти като инструктори.

Той не може да играе ролята на коуч, защото самият той има нужда от подкрепа. Не е добре да дава инструкции на жената как да диша, как да напъва – не би могъл да го усети и няма да му е комфортно в тази роля, както и на нея, защото ще й пречи да се концентрира върху нейните усещания. Най-добре е да играе естествената си роля на любящ партньор и да я обича.

По време на раждането жената има нужда да намали активността на интелекта си (неокортекса – новата кора на мозъка) и да "отиде на другата планета". В този момент обаче много мъже не могат да спрат да бъдат рационални. Някои изглеждат смели, но отделят високи нива на адреналин, което е заразно.

Дали да се откажем от идеята за присъствие на бащата по време на раждане? Универсални решения няма. Много зависи от двамата партньори и отношенията в двойката. Ако единият от двамата е настроен отрицателно към идеята за партньорско раждане, тогава другият трябва да уважи неговото решение, след като се увери, че това не е първосигнална реакция. Не бива да му натрапва своето мнение.

Ако единият или и двамата се съмняват – трябва да се ръководят от чувствата си. Ако връзката е емоционална, ако те се доверяват един на друг, общуват, ако са свикнали да споделят чувствата си, проблемите, съмненията един на друг, тогава присъствието на мъжа в този отговорен момент най-вероятно ще ги сближи още повече. Мъжът ще се чувства съпричастен и това ще го накара още повече да обича и уважава жена си, защото вече ще знае какви усилия изисква едно раждане.

Ако отношенията им са по-скоро рационални, а чувствата не толкова силни, тогава присъствието на мъжа може да доведе до по-нататъшното им отдалечаване един от друг.

Не бива да се взимат на раждането психически нестабилни, конфликтни, агресивни мъже. Мъжът трябва да бъде внимателен, търпелив, спокоен, да бъде готов да жертва себе си, да се концентрира изцяло върху жената през това време.

Жената трябва да е убедена, че ще се чувства сигурно и в безопасност в негово присъствие, че ще й действа успокояващо и няма да се притеснява как се чувства той, че ще може да се държи максимално свободно в негово присъствие. И ако изпитва съмнения по тези въпроси, може да не е желателно точно този конкретен мъж да присъства.

Цялото изследване за влиянието на присъствието на бащата по време на раждане върху сексуалните отношения в двойката може да прочетете на doula.bg.

Автор: Олга Дукат

Снимка: inspiringwallpapers.net