Защо е важно да записваме целите си

  • Сподели:
Защо е важно да записваме целите си

Едно от най-приятните и полезни неща, които бихме могли да направим в началото на годината, е именно да планираме нейните основни параметри, да си поставим цели и да помечтаем смело.

Може би почти всеки, който познавам, още на 1 януари е станал с лист и химикал в ръка и е записах няколко реда с "неща, които искам да се случат през новата година". Но дали осъзнавате, че действително можете не просто да мечтаете за желанията си, а и да ги реализирате?

Първо искам да ви изтъкна няколко ползи (научно обосновани) в подкрепа на планирането и записването на целите. Или с други думи - защо да вземете лист и химикал и да развихрите писателските си способности:

{GALLERY}

Още полезна информация, можете да намерите в канала на автора.

Снимки: engin_akyurt / Pixabay.com

Защо е важно да записваме целите си

Според проучване на Microsoft, продължителността на нашето внимание е намаляла от 12 секунди (2000) до 8 секунди (2015), което означава, че ставаме все по-селективни към това, на което решим да посветим внимание.

С други думи, нашата памет е селективна и е по-вероятно да запомним информацията, върху която се фокусираме. Също така, поради бавния си характер, е доказано, че писането на ръка помага за запазване и разбиране на информацията по-ефективно, спрямо писането на клавиатура.

Защо е важно да записваме целите си

Плюс това, планирането може да ви помогне да организирате информация, да проследявате напредъка си и да си напомняте какво искате да постигнете.

Защо е важно да записваме целите си

Освен драстични подобрения в настроението и емоционално състояние, планирането и записването е от полза и за вашето физическо здраве. Изследвания показват, че записването на емоции и мисли може да увеличи шансовете за борба с определени болести като астма, артрит, нарушения на съня и рак.

Но има още – може дори да помага при лекуването на физически рани. Проучване, проведено в Нова Зеландия, установява, че 76% от възрастните хора, прекарали по 20 минути на ден, отчитащи ежедневните си дейности и житейски събития в продължение на три дни поред, преди медицинска биопсия, напълно се излекува на 11-ия ден, в сравнение с 42% от контролна група.

Изследването заключава, че писането е от ключово значение за намаляване на стреса и следователно – за укрепване на имунната система.

Защо е важно да записваме целите си

Когато записвате целите, по същество казвате на мозъка си какво искате. Това автоматично кара вашето подсъзнание да маркира и намира възможностите за осъществяването им, както и съответните инструменти за това.

Пример: аз по част от моите цели не съм работила изобщо, но самия факт, че ги имам записани, т.е. насочила съм енергия, емоция и желание в тяхна посока, прави така, че вселената да работи в тази посока. Същите цели постигнах индиректно, т.е. без да се напрягам и да изпълнявам нещо специфично за тяхното осъществяване.

Защо е важно да записваме целите си

Процесът, в който прехвърляте мислите си върху хартия ви позволява да се отдалечите от егото си и да анализирате от трета перспектива. Когато записвате своите мисли и емоции, вие освобождавате психическото пространство, т.е. създавате нова стая в ума си за нови мисли.

Защо е важно да записваме целите си

Най-вече: помага да откривате нездравословни модели на мислене и поведение, оставяйки улики за основната причина за проблема.

Защо е важно да записваме целите си

В свое проучване професорът по психология д-р Гейл Матюс открива, че хората, които редовно записват своите цели и мечти имат 42% повече шанс да ги постигнат, отколкото тези, които не го правят.