Защо хората лъжат

  • Сподели:
Защо хората лъжат

Има два вида лъжи, благородна и не благородната, която е с цел да навреди. Лъжата възниква в съзнанието на човек още в най-ранна детска възраст и се дължи определено на възпитанието, което даваме на детето.

Но когато се замислим по–дълбоко над това ще разберем, че някога волно или неволно и ние сме изричали някоя друга лъжа. Благородните лъжи могат да бъдат с цел да не натъжим и разстроим човека срещу нас, като му спестим пълната истина или просто я преработим. Една такава лъжа би била, например, когато спестим факта пред детето ни, че Дядо Коледа не съществува, както всички приказни същества и герои от анимационните филмчета. Благородните лъжи винаги се казват с единствената цел да спестим негативните и тъжни чувства в другите и винаги се изрича добронамерено, никога със задни мисли, цел или изгода от нея.

Другите лъжи, които се изричат често и имат за цел да навредят или за собствена облага, те също са разделени на два типа – от лъжа, която може да разбие целия живот на някого, до безобидна лъжа, но и за двете няма нормално оправдание.

Хората са склонни да изопачават истината за финансовото си състояние, за материалните придобивки, които притежават, за външния си вид, дори и за черти от характера, които всъщност не притежават. Всъщност това са от типа безобидни лъжи, които човек ги прави с цел да се почувства по-добре и да изглежда по–неотразим в очите на другия пол.

Някои хора с лекота подвеждат, заблуждават и манипулират другите, този тип хора го правят с цел лична изгода, те самите да се почувстват удовлетворени, когато другите страдат и нещата при тях не вървят. Всички сме се срещали с подобен вид хора, които обичат да ни манипулират и които не спират да интригантстват по наш адрес, тези хора най–вероятно не осъзнават напълно вредите, които могат да нанесат на човек, а го правят предимно от скука, да си запълнят времето или просто им харесва те да се чувстват по–добре от другите.

Има хора, които лъжат през целия си живот и до такава степен са обиграни в това, че им е трудно в даден момент те самите да различат истината от лъжата, която изричат – това състояние е вече болестно.

Децата също попадат понякога в капана на лъжата, но с разликата, че те не осъзнават ползите и вредите от това, затова е изключително важно от най-ранна детска възраст да започнем да им говорим и да им даваме примери за това, което е правилно и това което не е. Дори и психолозите са го доказали, че лъжата започва да се развива още в детското съзнание в най–ранния период от живота на човека.

Има хора, които си служат с лъжата с цел да оцелеят – които го правят за подслон, храна или за благото на семейството си, над тази лъжа самите вие може да прецените в коя категория спада в благородните или не, но, според нас, всяка лъжа, изречена за благото на , е благородна.