Защо изневеряваме?

  • Сподели:
Защо изневеряваме?

За съжаление в днешно време изневярата е често срещано явление в отношенията между двама души. Причините за нея всъщност не са сложни за разгадаване, стига човек да си дава сметка какво липсва във връзката му и защо го прави.

Въпросът по-скоро е защо той не разсисква тези липси с партньора си, за да могат двамата да направят необходимите промени, вместо да се обръща към друг човек и да търси тези неща в него. Истината е, че немалко хора са способни да поемат риска да провалят всичко изградено досега с партньора си, заради едно-две неща, които не получават от него.

В действителност е трудно да намерим всичко, което искаме, в един-единствен човек в целия свят. Да не говорим за човешкото непостоянство и желание за разнообразие, тръпка и приключения. Все пак обаче любовта трябва да стои над тези неща и въпреки честите терзания дали партньорът ни би направил същото за нас. И така стигаме до първата причина за изневяра в този списък.

Несигурност

Мнозина не познават добре партньора си или имат грешна представа за него. Те често съдят по себе си за неговите реакции и чувства, което невинаги е правилно. Когато този човек ги кара да се чувстват несигурни, като например ги кара да ревнуват, непрекъснато изтъква негативните им качества и как той/тя може да си намери по-добър партньор, подложените на този психологически тормоз започват да търсят внимание и възхищение другаде, дори и да обичат.

Можете да предотвратите това като поговорите открито с партньора си за това как той/тя ви кара да се чувствате, когато прави горепосочените неща. Ако партньорът ви наистина държи на вас, би трябвало да ограничи или дори спре подобни действия, щом ви наранява с тях.

Липса на сексуално удовлетворение

Това може би е причина номер едно за изневерите. Има връзки, в които всичко друго върви отлично, но в леглото единият партньор е по-сексуален от другия. Това, разбира се, не оправдава изневярата, но, както се казва в един известен цитат: "Когато сексът е добър, той е 20% от връзката, когато е лош, той е 80% от връзката."

Ключът тук отново е добрата комуникация. Не се срамувайте да споделите желанията си с партньора си и да го предразположите да ги осъществи. Ще се изненадате на какво е способен човек, когато обича и иска да направи партньора си щастлив.

Промискуитет

Промискуитетът представлява желание и правене на секс с най-различни партньори. Той е по-рядко срещана причина за изневяра, може би защото такива хора просто предпочитат да нямат връзки, за да бъдат свободни да правят секс с когото пожелаят. Хората с подобни наклонности е най-добре да не въвличат когото и да било във връзка защото такива отношения биха били токсични и за двамата партньори.

Липса на емоционално удовлетворение

Емоционалната близост може да бъде също толкова голяма причина за изневяра, колкото физическата. При липсата и хората изневеряват именно защото не чувстват емоционална връзка с партньора си, което няма много общо със секса, но явно е причина да спиш с някой друг/а.

Човекът до вас е най-важното същество в живота ви, така че вложете време и енергия, за да подобрите емоционалната ви връзка, щом сексът е прекрасен. Това трябва да е двустранно. Щастливата връзка е плод на постоянни усилия и от двете страни, а не просто пускане по течението на щастливото безхаберие и безсмислено събиране на двама души заради хубавия секс.

Отмъщение

Обикновено изневярата като отмъщение се случва във връзка, която вече е повлияна от някои от горепосочените фактори, но най-вече при липса на правилна комуникация и разбирателство. Това може би е най-грозната причина за изневяра, но понякога думите са безсилни, за да накарате партньора ви да ви разбере. В немалко случаи това действие може и да помогне на връзката, макар и отмъщението в същината си да е токсичен метод и най-често да слага край на отношенията.

Ако непрекъснато сте провокирани и дразнени от поведението на вашия партньор, просто прекратете тази връзка. В крайна сметка тя трябва да ви прави щастливи, спокойни и доволни, а не гневни и нервни. Отмъщението е крайна мярка, която в много случаи е била провокирана от другия партньор дълго време преди то да се случи. То е емоционална реакция на човек, който е бил тормозен дълго време, въпреки че обича, и вината за него е на тормозещия.

Да спреш да обичаш партньора си

Това е рядко срещана причина за изневяра и въпреки че е трудно да определим любовта, със сигурност знаем, че тя е основана на емоционална и сексуална близост. Ако и двете липсват, обикновено връзката просто приключва. За да изневерим обаче е нужно нещо да продължава да ни свързва с партньора ни и да ни спира да прекратим тези отношения.

Да се влюбиш в друг/а

Тази причина също е рядко срещана, защото човек трудно започва нови отношения, ако старите са все още налице. Обикновено повечето изневеряващи правят това с ясното съзнание, че искат да получат нещо, което им липсва във връзката им, но не е достатъчна причина да прекратят отношенията.

Заради любопитство и тръпката от ново преживяване

Да рискуваш добра връзка заради подобни причини е глупаво, но хората го правят. Понякога това се оказва позитивно преживяване, защото изневеряващият оценява своя партньор, но струва ли си рискът другият да научи и да прекрати връзката просто заради едни безсмислени отношения?

Всеки сам преценява. Във всеки случай изневярата най-често сигурен признак за куцащи отношения, които могат да се поправят чрез добра комуникация, секс и компромиси. Тя е риск и тези, които го поемат, трябва да са готови да приемат и последствията от нея.