Защо се депресираме?

  • Сподели:
Защо се депресираме?

Депресията е често срещано психологическо състояние, което основно е резултат от негативни събития в живота ни, но за което понякога просто нямаме обяснение. Обикновено се лекува с психотерапия или медикаменти, често и двете. Ето и някои от основните причини за появата й.

1. Химически дисбаланс

Балансът на химически вещества в мозъка е много важен за психическото здраве и доброто настроение. Когато обаче нивото на някои невротрансмитери като допамина и серотонина рязко спадне, това в повечето случаи води до депресивни състояния.

2. Генетика

Ако имате близки роднини, които често изпадат в депресия, вероятността и вие да сте склонни към нея се увеличава повече, отколкото при хора, които нямат такива.

3. Физически болести

Хроничните болести в повечето случаи предизвикват депресия. Ето защо психолози и психиатри винаги разпитват пациентите си за физическото състояние преди да поставят диагноза за психическото. Установено е, че 40 - 65% от хората, прекарали инфаркт, страдат от депресия; тя се появява при 40% от хората с Паркинсон и множествена склероза, при 25% от хората с рак и диабет и от 30% до 65% при пациенти с хронични болки.

4. Лекарства

Някои хапчета също могат да предизвикат депресия. Най-често срещаните от тях, които влияят на настроението и психическото състояние на човек, са бета-блокерите, които се използват за сърдечни болести, и противозачатъчните. Според проучвания, физическата болест е основна причина за депресия на между 10% и 15% от всички хора, подвластни на това състояние.

5. Хормони

Жените са два пъти по-склонни да развият депресия, отколкото мъжете и това се дължи на хормоните. Типичен пример е депресията след раждане, която средно продължава около 6 седмици, докато тялото на жената успее да възвърне нивото на хормоните си преди бременността.

6. Диета

При липсата на витамин D в тялото, също може да развиете депресия. Според друго изследване пък нивата на захар, които поемаме, могат да повлияят на нашето психологическо състояние, като колкото повече захар консумираме, толкова по-склонни сме към депресия, противно на факта, че всички ни предлагат шоколад, когато сме тъжни.

7. Безсъние

Безсънието и депресията са взаимно зависими – то предизвиква депресия и същевременно е резултат от нея. Липсата на сън ни прави чувствителни и раздразнителни, организмът ни усеща дискомфорт, който не може да се компенсира по друг начин и който оказва своето влияние върху настроението и държанието ни. От друга страна много хора, които страдат от депресия, не могат да заспят заради страхове и свръханализ на ситуациите, които са ги афектирали.

8. Личностен тип

По-чувствителните личности са по-склонни към депресия. Те са по-аналитични, по-духовни и стават по-тъжни, когато се сблъскат с трудностите на реалността, в която живеем.

9. Пристрастяване

Независимо дали към лош навик, наркотици или дори социалната медия и определен човек, пристрастяването или по-скоро прекъсването на дневната доза "щастие", което получаваме от което и да е от горепосочените, неминуемо води до спад на невротрансмитерите на щастието в организма ни и съответно до депресивни състояния.

10. Психосоциални фактори

Незадоволеността относно социалното ни и семейно положение, работно място, социален кръг, и много други също може да доведе до депресия. Всъщност това може би е най-често срещаната причина за депресивни състояния, но и най-лесно преодолимия вид.