Защо си заслужава да мислим позитивно?

  • Сподели:
Защо си заслужава да мислим позитивно?

Толкова много се говори по тази тема, че хората започнаха да я възприемат като повторена сто пъти лъжа. В която така и не повярваха. Докато самозванците дават категорични наставления и съвети за позитивното мислене, мъдреците мълчат.

Именно благодарение на тях, обаче, можем да изградим вътрешното си състояние, така че то да благоприятства една цялостна позитивна същност.

Казват ни, че трябва да мислим позитивно, но всъщност нямат предвид точно това – просто и те още не го знаят. Мислите ни са много повече, отколкото можем да преброим или осъзнаем.

Случващото се в главата ни по-често е повлияно от външни фактори, за които не ние отговаряме. Всяко видяно изображение, всеки чут звук или усетен аромат събуждат в съзнанието ни спомен, асоциация, които оставят следа под формата на усещане.

Макар и невинно, то е емоционално натоварено и се отразява върху цялостното ни вътрешно състояние, а съответно и върху мислите. Така в ума ни се случва много повече, отколкото можем да уловим, затова е безсмислено да се опитваме да го контролираме. Но можем да направим нещо по-добро – да работим със себе си и да го тренираме.

Тук идва друга мисъл, която често сме чували – позитивното мислене е начин на живот, на съществуване. Идеята зад нея ни помага да осъзнаем, че за да повлияем мислите си, трябва да погледнем към първоизточника им.

Затова говорим и за начин на мислене - тоест посоката, която сме задали за функционирането на ума си чрез работата върху вътрешното си състояние и съзнателното определяне на възприятието ни за външния свят.

Всъщност позитивното съществуване не е никак лекомислено. То изисква желание да познаеш себе си, доверие в добрия принос на събития, които понякога те нараняват, дисциплина да дочакаш своите доказателства и мъдростта да предвидиш същината им, за да повярваш.

Да мислиш позитивно означава да бъдеш интелигентен, защото се стремиш, разбирайки как работи ума ти, равностоен с него, не да го подчиняваш, а да се сприятеляваш.

Да мислиш позитивно означава да си свободен, защото можеш да избереш обяснението, което си даваш – провал или възможност, всичко е в твоите ръце.

Да мислиш позитивно означава да си отговорен към другите и следата, която оставяш в тях, но най-вече към себе си, защото знаеш, че по-ползотворно и здравословно е вместо да се давиш в съжаления и чувство за вина, да си помогнеш, давайки си успокоение, разбиране, обич и светлина.

Ако нищо не е случайно, ако просто е урок, то тогава да мислиш позитивно е дарът да осъзнаваш, че си благословен и да живееш, затвърждавайки го.

Вижте още прекрасни текстове от авторката на facebook.com/Airletters