Защо желанията ни не се сбъдват?

  • Сподели:
Защо желанията ни не се сбъдват?

В днешно време разполагаме с огромно количество литература, посветена на самопознанието, на самоусъвършенстването и личностното развитие. Стига човек да иска да чете и да се развива, разбира се.

В повечето книги се говори за едно и също нещо, но казано по различен начин. Достатъчно е да прочетем само няколко от тях, за да уловим същността. След което може и трябва да се действа самостоятелно. Защо ли?

1. За да се прилагат получените знания в реалния живот

Защото каквито и да са знанията, дори и най-полезните, те се превръщат в музейни експонати, ако не се използват по предназначение. За да постигнем резултат, в каквото и да е, трябва да приложим енергия. А енергията, това е действие. Дори и да не сме сигурни, просто трябва да започнем, да направим първата крачка. Без да разсъждаваме и без да се терзаем от съмнения. Да започнем да вярваме на вътрешните си усещания. И да не чакаме.

2. За да проявим куража сами да отговаряме на поставените си въпроси

Не трябва да повтаряме нечии думи, а да чувстваме себе си и да вярваме на интуицията си. Светът не зависи от нашия избор. Той е бил, е и ще бъде. А ние може винаги да си останем там, където сме сега. Или да се възползваме от правото си на избор и да правим това, което ни харесва. Да не забравяме, че всички сме различни и че това, което е добро за един, изобщо не значи, че е добро за друг. Трябва да опитваме всичко, но да търсим своето.

3. Защото всеки човек е способен да повлияе единствено върху собствения си живот

Нашите намерения и действия променят единствено слоя на нашия свят, на нашата действителност. Можем да управляваме само своята съдба. Затова не трябва да чакаме и да се уповаваме на книги, съвети и всякакви други неща, намиращи се извън нас. Всичко е в нашите собствени ръце.

Но защо все пак желанията ни не се изпълняват? След като знаем какво и как да направим? Защото всички, без изключение, периодично се сблъскваме с инертността. Или с увеличаващата се сила на залепване към дивана пред телевизора. Тук на помощ ни идва великото изречение, цитирам: "Главното е не да не паднеш, а като паднеш, да станеш и да продължиш нататък". Как да се справим с това?

• Като засилим енергетиката си. По този начин ще имаме достатъчно енергия, за да направим стъпка напред. А тя ще ни даде тласъка да продължим в избраната от нас посока. Всеки по различен начин засилва енергетиката си. Някои се зареждат от природата, за други това са положителните емоции и приятните изживявания, може да се правят и енергийни практики. Който каквото обича, това да използва. Важното е да се заредим с енергия.

• Другото нещо, което много помага, е да не си поставяме "огромни цели". Например, ако ще отслабваме, да не очакваме да свалим веднага 10 кг. Ако ще медитираме, да не очакваме, че ще ни се получи за цели три часа и т.н. Това е обречено на провал. Най-добре е да разделим големите задачи на малки подзадачки и да се концентрираме върху тях. Например да започнем с по 5 минутки на ден спорт, само 5 и постепенно да увеличаваме. По този начин има голяма вероятност това да се превърне в навик и да ни доведе до желаните резултати.

• Не на последно място по важност - да не се вкопчваме в желанията си. Правилното поведение е следното: формулираме желанието си, зареждаме го с енергия, като направим първа стъпка по посока неговото реализиране, след което му обръщаме гръб и така позволяваме на чудото да стане. Нека не забравяме, Вселената знае кое е най-доброто за нас.